22. okt 2015.

Reporteri bez granica osudili hrvatske policajce

profimedia-0105270572 fotoaparat_1000x0Organizacija Reporteri bez granice (RSF)osudila je danas ponašanje hrvatskih policajaca prema novinarima koji su na srpsko-hrvatskoj granici izveštavali o izbegličkoj krizi, navodeći da „ništa ne može opravdati nasilje nad medijima“

Organizacija je pozvala hrvatske vlasti da „spreče policiju da čini takve pretnje i nasilje“.

„Incidenti nad novinarima koje prave policajci na granicama, postali su neprihvatljiv obrazac ponašanja i mi to osuđujemo“, kaže se u saopštenju Aleksandre Ženest, šefa RSF za EU i Balkan.

„Nasilje nad novinarima koji izveštavaju o izbegličkoj krizi je jednostavno užasno“, navela je ona.

Saopštenje je izdato nakon što je hrvatska policije juče na srpskoj granici gurnula novinara AFP-a Andreja Isakovića na zemlju bez objašnjenja i bacila njegove dve kamere na zemlju, a koje je ponovo dobio natrag posle nekoliko sati.

Na istom graničnom prelazu Berkasovo, Isaković je video da je hrvatska policija oduzela i bacila kemeru jednog britanskog izveštača, dok je novinska agencija Rojters javila da je hrvatski policajac udario jednog njenog kamermana i zapretio da će mu uništiti opremu, navodi NBG.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopstilo je juče da su novinari dve strane novinske agencije bili među migrantima koji su ušli u Hrvatsku na ilegalnom prelazu i time prekršili hrvatske zakone.

Isaković je rekao da je policija pregledala njegovu novinarsku legitimaciju kada je došao na prelaz Berkasovo i da se nalazio na srpskoj strani granice kada su do njega, psujući i vičući, došli hrvatski policajci.

 Foto: Profimedija 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend