29. dec 2015.

RSF: U 2015. ubijeno 110 novinara

reporteri bez granica1Organizacija Reporteri bez granica (RSF) saopštila je da je 2015. godine ubijeno najmanje 67 novinara dok su izveštavali, ili zbog posla koji su radili

Ove godine je ubijeno ukupno 110 novinara, a 43 novinara su stradala u još nerazjašnjenim okolnostima i iz neutvrđenih razloga, navodi se u godišnjem izveštaju.

Kako je navela ta organizacija, još 27 građana-reportera i sedam medijskih radnika ubijeno je 2015.

„Ova uznemirujuća situacija se velikim delom može pripisati namernom nasilju protiv novinara i pokazuje neuspeh do sada preduzetih inicijativa da se zaštite medijski radnici“, saopštio je RSF.

Među evropskim zemljama, najveći broj novinara je ubijen u Francuskoj koja je treća na listi RSF, posle Sirije i Iraka.

Ubistvom novinara francuskog satiričnog lista Šarli ebdo, preokrenut je prošlogodišnji trend da je najveći broj ubijenih novinara stradao u ratnim zonama. Ove godine dve trećine novinara je ubijeno u zemljama u kojima nema ratnih sukoba.

Po devet novinara, za koje je potvrđeno da su ubijeni na radnom zadatku ili zbog svog izveštavanja, stradalo je u Iraku i Siriji, osam je ubijeno u Francuskoj, po šest u Jemenu i Južnom Sudanu.

Pet novinara je ubijeno u Indiji, a po tri u Meksiku i Filipinima, navodi se u izveštaju RSF.

Među zločinima protiv novinara koji su obeležili 2015. godinu, RSF je izdvojio napad na Šarli ebdo, ubistvo japanskog novinara Kenjija Gotoa, čiji je snimak objavila Islamska država i ubistvo četiri blogera u Bangladešu.

U izveštaju se dodaje da je tokom 2015. oteto 54 novinara, od kojih gotovo polovina u Siriji, a da su 153 novinara uhapšena, najviše u Kini i Egiptu.

Generalni sekretar RSF Kristof Delor izjavio je da je od suštinske važnosti napraviti poseban mehanizam za primenu međunarodnog prava o zaštiti novinara.

„Sto deset ubijenih novinara ove godine zahteva reakciju koja odgovara hitnosti. Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za bezbednost novinara mora da bude imenovan bez odlaganja“, rekao je Delor.

Od 2005 godine, prema podacima RSF, ubijeno je 787 novinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend