19. avg 2015.

RTV Bačka Palanka prodata po 25 puta većoj ceni od početne, još šest medija ide u drugi krug privatizacije

RTV Bačka Palanka prodata je po ceni od 249.000,00 evra koju je ponudio Pavle Anušić, što je 25 puta više od procenjene vrednosti kapitala, dok u drugi krug privatizacije idu „Glas Podrinja“ iz Šapca, RTV Pruga iz Lajkovca, TV Ljig, RTV Mlava iz Petrovca na Mlavi, Radio Požega i Radio Pirot.

UNS saznaje da su u RTV Bačka Palanka praktično svi zaposleni uzeli otpremnine jer su želeli da se obezbede u slučaju da ne uspe privatizacija.

U akcionarskom društvu „Glas Podrinja“ ostalo je 13 zaposlenih, a 4 radnika su uzela otpremnine među kojima su i dva bivša vlasnika ovog medija- kontroverzni sveštenik i biznismen građevinac (vlasnik molerske firme). Oni su 2007. godine na aukciji kupili „Glas Podrinja“ za 59 miliona dinara, što je bilo 85 puta veća cena od početne. Ovaj nedeljnik izlazi od 1944. godine i do prve privatizacije 2007. godine bio je jedan od najpoznatijih regionalnih listova u Srbiji. Privatizacija je raskinuta 2013. godine jer vlasnici nisu na vreme uplatili polovinu poslednje rate. Postoje nezvanične informacije da isti vlasnik želi da kupi „Glas Podrinja“ i RTV Šabac.

„U našem mediju ima 12 zaposlenih i dvoje od njih je želelo da uzme otpremninu, ali Ministarstvo rada uprkos mnogim mojim pokušajima mi nije dalo nikakvu informaciju o koracima koje treba da preduzmem kako bih im omogućila da budu u socijalnom programu. Niko od zaposlenih nema pravo na besplatne akcije. Postoje nezvanične informacije da je vlasnik „K televizije“ iz Lazarevca Toma Živković zainteresovan za kupovinu našeg medija i da ima dobre namere, ali je pitanje ekonomske održivosti za 12 zaposlenih“ , rekla je za UNS direktorka RTV Pruga Snežana Škorić.

Direktor Televizije Ljig Zoran Popović za UNS kaže da u ovom mediju ima četvoro zaposlenih i niko od njih nema pravo na besplatne akcije, niti je neko od njih uzeo otpremninu jer žele da ostanu bez obzira na novog vlasnika.
„Tri televizije su se raspitivale za kupovinu našeg medija, jedna iz Valjeva i dve iz Lazarevca, među kojima je i „K televizija“, ali je problem što je velika procenjena vrednost naše televizije“, dodaje Zoran Popović.

UNS je kontaktirao i vlasnika „K televizije“ Tomu Živkovića koji se pominje kao potencijalni kupac RTV Pruga i Televizije Ljig. On nam je potvrdio da je zainteresovan da kupi RTV Pruga u drugom krugu kako bi pomogao da opstane radio i da se dobije kvalitetnija informativna kuća. Nije odustao ni od kupovine Televizije Ljig, mada smatra da je precenjena vrednost ovog medija.

Radio Požega ima šestoro zaposlenih koji se za sada nisu prijavili za socijalni program i željni su da ostanu u svom mediju kada dođe novi vlasnik, rekao je za UNS direktor Saša Petrović.

Urednik Radio Pirota Slobodan Pejčić rekao je da u ovom mediju ima šestoro zaposlenih, niko od njih nema pravo na besplatne akcije i nisu uzeli otpremnine.

„Čekamo drugi krug privatizacije i da se donese neka pametna odluka koja će biti u interesu zaposlenih. Nismo mogli da konkurišemo za projekte, a primamo isto ili čak manje novca nego ostali mediji. U dugovima smo, imamo dosta neplaćenih računa, ali i dalje radimo onoliko koliko smo u mogućnosti“, dodao je urednik ovog radija.

Procenjena vrednost RTV Pruga iz Lajkovca je 3.600 evra, Radio Požege 11.821, TV Ljig 10.490, Radio Pirota 55.461 evra,a RTV Petrovac na Mlavi 3.414 evra.

Podsećamo da je od 31 raspisanog Javnog poziva od Agencije za privatizaciju, osam medija dobilo nove vlasnike, 22 medija idu u drugi krug privatizacije, dok je „Studiju B“ uslovno odobrena prodaja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend