27. maj 2016.

RTV-u pohvale za profesionalizam, ali ne od rukovodstva

rtv_ulazNi posle raspisivanja konkursa za izbor novog generalnog direktora i glavnog urednika Radio-televizije Vojvodine javnost nije dobila konkretan odgovor na pitanje zbog čega je došlo do masovnih kadrovskih promena na tom javnom servisu

Novopostavljeno rukovodstvo kao razlog čistke navodi, kako kažu, pristrasno izveštavanje RTV-a, međutim, najnovije analize medijskog sadržaja ih demantuju.

Neprofesionalni novinari, naručeno izveštavanje, uredništvo u službi sad već bivše vojvođanske vlasti. Sve te ocene izreklo je kako novo rukovodstvo pokrajinskog javnog servisa, tako i vladajuća stranka. Sve imaju jedno zajedničko – nisu tačne, navodi se u istraživanju Novosadske novinarske škole.

„Pokazuje da je potpuno neosnovana optužba o nebalansiranosti programa, naročito o naručenim prilozima i slično, budući da je RTV, uzevši u obzir sve televizije s nacionalnom frekvencijom i javne servise, zapravo imala najveću izbalansiranost zastupljenosti političkih partija, a takva balansiranost vidljiva je i u drugim segmentima programa“, kaže Stefan Janjić iz Novosadske novinarske škole.

Rezultati monitoringa pokazuju da su se predstavnici izvršne vlasti i vladajuće partije na RTS-u i pre kampanje prikazivali i do sedam puta više od opozicionih političara, dok je na RTV-u taj odnos praktično egal. Saradnica na ovom projektu kaže – upravo praksa sučeljavanje mišljenja suština je javnog servisa.

„RTV je po ovim rezultatima iskočio upravo kao medij koji ima jako puno živih debatnih emisija, više nego komercijalne televizije, a više i od RTS-a. To je značajno, jer publika voli debatne emisije, i one su jako važne jer tu imate susret različitih koncepcija, ideja, pluralizma mišljenja, koje treba da podstiče javni servis“, ističe Jovanka Matić iz Instituta društvenih nauka.

Da li je upravo profesionalno izveštavanje dovelo do masovnih smena na pokrajinskom javnom servisu? U to, naime, sumnjaju u Birou za društvena istraživanja.

„Kada neko dođe na vlast, on pokušava što formalno, što neformalno da kontroliše medije. Kako to čine neformalno, videli smo u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, a formalno, imamo slučaj RTV-a“, objašnjava Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja.

Današnje predstavljanje rezultata istraživanja Novosadske novinarske škole zamišljeno je kao okrugli sto, na koji su pozvani i brojni predstavnici novog rukovodstva, kako bi izneli svoje mišljenje, međutim, niko od njih nije se odazvao.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend