14. avg 2014.

Šabić: Neprihvatljivo upozorenje pred otkaz novinarki

MEDIJI-NUNSPoverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je danas da je neprihvatljivo da novinarka Radio-televizije Kragujevac Snežana Ćerman snosi negativne posledice zato što je koristila prava koja garantuju Ustav i Zakon o slobodnim informacijama.

Šabić je u pismima predsednicama Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije ukazao na slučaj novnarke Ćerman, kojoj je uručeno upozorenje pred otkaz zbog toga što je podnela zahtev za pristup informacijama EPS snabdevanju, tražeći podatke o dugovanju za struju televizije u kojoj je zaposlena.

Ako bismo dopustili da se već samo prikupljanje informacija, podnošenjem zahteva za slobodan pristup informacijama, može kvalifikovati kao nekakva ‘povreda radne discipline’ šta bismo tek mogli očekivati u vezi sa pisanjem ili emitovanjem

„Ako bismo dopustili da se već samo prikupljanje informacija, podnošenjem zahteva za slobodan pristup informacijama, može kvalifikovati kao nekakva ‘povreda radne discipline’ šta bismo tek mogli očekivati u vezi sa pisanjem ili emitovanjem“, kazao je Šabić.

On je istakao da je reč o nečemu što prevazilazi značaj pojedinačnog slučaja i što zaslužuje adekvatnu reakciju i novinarskih udruženja i javnosti.

„Mislim da se upozorenje novinarki Ćeriman može shvatiti kao upozorenje svim pripadnicima novinarske profesije. I više od toga, to nas podseća na potrebu da kao društvo i država mnogo ozbiljnije i odgovornije potražimo odgovore na pitanja (ne)postojanja mehanizama autocenzure i zaštite uzbunjivača“, dodao je Šabić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend