23. apr 2015.

Šabić: Ombudsman radi po zakonu, napadi na njega šokantni

sabic2Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da su politički i medijski napadi na zaštitnika građana Sašu Jankovića bez presedana, te da je komunikacija predstavnika vlasti sa ombudsmanom „šokantna i za zvaničnike Evropske unije, gde su takve pojave nezamislive“. Šabić je istakao da bi izvršna vlast morala da shvati da nezavisna regulatorna tela rade po zakonu, bez obzira da li se to nekom sviđa ili ne sviđa, te poručio da menjaju zakon „ukoliko smatraju da građani uživaju previše prava“, umesto „što ga krše“

„Svako ko vrši javnu funkciju može da bude predmet javne kritike, ali ne bez argumenata. Ako neko ukazuje na kršenje ljudskih prava, kao što to čini ombudsman Janković, to nije politika, već njegov posao, rekao je Šabić u emisiji „Jedan na jedan“ RTV-a.

On je ukazao da je izveštaj ombudsmana javan i da svi mogu da ga pročitaju, te da se odnosi na pitanja ljudskih prava.

„Mi slušamo u javnosti da je ombudsman alkoholičar, da njegova ćerka basnoslovno zarađuje, iako dobro znam da uopšte nema ćerku i da nije sklon preterivanju s alkoholom. To je nečuveno“, istakao je.

„Mi slušamo u javnosti da je ombudsman alkoholičar, da njegova ćerka basnoslovno zarađuje, iako dobro znam da uopšte nema ćerku i da nije sklon preterivanju s alkoholom. To je nečuveno“

Šabić je dodao da se sad pojavljuju i „insinuacije koje nemaju veze sa istinom, o tom famoznom pištolju“, za koji, kako je naveo, zna da je kupljen legalno u Zastavinoj fabrici oružja. On je zapitao zašto državni organi ne objave sve podatke o legalnosti tog oružja.

„Neka državni organi objave činjenice, a ne da se mistifikuju stvari. Da ne komentarišem i vokabular koji se koristi… Ta priča lansirana je iz jednog medija i asocira na onu priču o porno snimcima hrvatske predsednice koji su rezultirala blamažom cele zemlje“, rekao je Šabić.

Prema njegovim rečima, javnost nije dobila objašnjenje po kom osnovu i kojem zakonu Tužilaštvo treba da daje odobrenje da se zaštitniku građana obezbedi uvid u neka dokumenta. Podsetio je da je time pravdan izostanak saradnje državnih organa sa zaštitnikom građana u vezi sa njegovim zahtevima povodom incidenta na Paradi ponosa, kada je pretučen brat premijera Aleksandra Vučića.

Upitan da li sam trpi pritiske, on je naveo da su i o njemu postojali neki netačni napisi samo zbog toga što je upozorio jednog ministra na nepravilnosti u radu. Naveo je i da se preko časopisa Odbrane, čiji izdavač je pri Ministarstvu odbrane, „prodaju informacije“ da on ugrožava bezbednost zemlje.

„Problem naših političkih stranaka je u tome što na ljudska prava i slobode gledaju različito u zavisnosti da li su u vlasti ili opoziciji“

„Problem naših političkih stranaka je u tome što na ljudska prava i slobode gledaju različito u zavisnosti da li su u vlasti ili opoziciji“, ocenio je.

Šabić je ukazao i na problem da poverenik nema mogućnost da pokrene prekršajni postupak u slučaju kršenja zakona, dok ministarstva to, kako kaže, ne čine, dok „ni Vlada ne obezbeđuje izvršenje odluka koje donosi Poverenik“.

Šabić je ocenio da je u Srbiji pravilo da izvršna vlast ignoriše problematiku zaštite podataka o ličnosti, zbog čega se to pitanje ne rešava godinama, pa se desilo, kako je podsetio, da se kompromituje kompletna baza podataka o građanima Agencije za privatizaciju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend