02. feb 2015.

Šabić: Poverenik dobija izuzetno veliki broj žalbi

sabic2Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da poverenik dobija izuzetno veliki broj žalbi od kojih se najviše odnosi na raspolaganje javnim novcem i dobrima

Govoreći o žalbama koje su stigle u prošloj godini na adresu poverenika, Šabić je u jutarnjem programu RTS-a rekao da je konstantno glavni izvor problema na relaciji vlast – javnost i da je reč o oblastima budžeta, donacija, privatizacija, javnih nabavki, a da je najviše problema u javnim državnim preduzećima.

Šabić je ranije precizirao da je u prošloj godini na adresu poverenika za informacije od javnog značaja stiglo 5.788 novih predmeta iz oblasti slobode pristupa informacijama i još 2.012 iz oblasti zaštite podataka o ličnosti.

Govoreći o zakonu o dostupnosti informacija i zaštiti podataka o ličnosti, Šabić je rekao da su urađena dva modela i da je potreban nov i kvalitativno drugačiji zakon u toj oblasti.

Na pitanje novinara o pojavi prisluškivanja, Šabić je odgovorio da nema nikakve kontrole uvoza kvalitetne špijunske opreme, a da postoje službe kao što su policija i Vojno-bezbednosna agencija koje su po ustavu i zakonu ovlašćene da primenjuju takve mere.

Upitan o nadležnostima komunalne policije, Šabić je odgovorio da je problem iskrsao u vezi sa situacijom da bi sredstva prinude pripadnici komunalne policije trebalo da koriste, kako to stoji u zakonu, samo onda kada je to apsolutno nužno.
„U nekoliko situacija dogodilo se to da javnost i građani nisu prepoznali tu apsolutnu nužnost“, dodao je Šabić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend