08. sep 2014.

Šabić: Predviđen i javni registar

sabaPoverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić naložio je Ministarstvu finansija da listu Danas dostavi informacije o broju zaposlenih lica u javnom sektoru od dana stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu 7. decembra 2013. godine.

Ministarstvu finansija je naloženu da tom listu dostavi i informaciju o tome koliko je lica i u kojoj instituciji zaposleno u istom periodu. Šabić je, u pisanoj izjavi, naveo da je zakonima o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj i u lokalnoj administraciji, donetim još 2009. godine, bilo pored ostalog predviđeno postojanje registara sa konkretnim podacima o broju zaposlenih i izdacima za njih koji su morali biti javno objavljivani na veb sajtu Ministarstva finansija, ali se to nikada nije desilo. Novinari i građani su do tih informacija, i to parcijalnih, kod pojedinih organa, dolazili najčešće samo nakon žalbi povereniku za informacije i nakon njegove intervencije, podsetio je Šabić.

Informaciju o novozaposlenima u javnom sektoru od decembra 2013. do 1. maja ove godine, novinar Danasa Bojan Cvejić od ministarstva koje vodio Lazar Krstić, a na čijem čelu je danas Dušan Vujović, nije dobio nakon poslatog zvaničnog zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, zbog čega smo podneli žalbu povereniku za informacije od javnog značaja.

Rokovi i prekoračenja

Zahtev je Ministarstvu finansija poslat 13. maja, a u zakonskom roku od 15 dana umesto traženih podataka Danas je dobio obaveštenje da se traži naknadni rok od 40 dana, koji je istekao još 8. jula. Prethodno, 3. maja, naš list je objavio tekst o tome da Ministarstvo finansija nije odgovorilo na ista pitanja, tada upućena elektronskim poštom a ne na zvaničnom formularu za pristup informacijama, nakon 22 dana čekanja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend