15. avg 2016.

Šabić traži ukidanje oznake „službeno“

Rodoljub-ŠabićPoverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić traži da Vlada Srbije ukloni odredbe koje predviđaju da se neka dokumenta obeležavaju oznakom „službeno“ iz uredbe koju je donela u aprilu ove godine

Šabić je istakao da se neće upuštati u raspravu o tome da li su dokumenta sa ovom oznakom tajna ili ne, ali je upozorio da „službeno“ asocira na uvođenje novog oblika tajnosti.

„Samo ću konstatovati da mesto na kome su u tekstu Uredbe locirane odredbe i njihova sadržina, s razlogom mnoge asociraju na uvođenje novog, u zakonu nepoznatog, oblika tajnosti, što bi, razume se, bilo nedopustivo“, naveo je Šabić u pismu vladi.

Šabić je zatražio da vlada ukloni ove odredbe uz obrazloženje da se tajnost podataka može uređivati samo zakonom, a ne podzakonskim aktima, u ovom slučaju uredbom.

Prema njegovim rečima, sporna odredba ne samo da izaziva suvišne probleme u praksi, već stvara i pogrešnu sliku o transparentnosti rada vlade, zbog čega bi vlada trebalo što pre da ih ukloni iz teksta Uredbe.

Da podsetimo, Savet za borbu protiv korupcije dostavio je prošle nedelje izveštaj u kom navodi da je vlada uredbom uvela oznaku „službeno“ za određene podatke i time ograničila dostupnost ovih podataka javnosti.

Savet je upozorio da ne postoje jasni kriterijumi na koja dokumenta će se stavljati ova oznaka, niti kome će ona biti dostupna. Oni su istakli da je ova uredba doneta suprotno Ustavu i Zakonu o tajnosti podataka zbog čega su Ustavnom sudu podneli zahtev za ocenu ustavnosti i zakonitosti.

Vlada je odmah reagovala navodeći da se stavljanjem oznake „službeno“ ne smanjuje transparentnost i da je svaki dokument koji nosi ovu oznaku apsolutno moguće dobiti kao informaciju od javnog značaja.

 Foto: KRIK 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend