25. dec 2015.

Savet za štampu: Informer prekršio Kodeks

savet-za-stampu-logo-1Dnevni list „Informer“ prekršio je Kodeks novinara Srbije pišući o dnevnom listu „Kurir“ i njegovim vlasnicima u tekstovima na koje je četiri žalbe podnela Adrija medija grupa, odlučila je Komisija za žalbe Saveta za štampu, uz ocenu pojedinih članova da se to telo instrumentalizuje za prepucavanje pojedinih medija

Komisija za žalbe Saveta za štampu je na javnoj sednici razmatrala osam žalbi koje su podneli štampani mediji, od čega su četiri Adrija medija grupe protiv Informera, na tekstove objavljene od 31. oktobra do 25. novembra.

Većinom od osam glasova, uz dva uzdržana, članovi Komisije su ocenili da je po prvoj žalbi Kurira na tekst „Ovaj kreten hoće da bude premijer“ Informer prekršio odredbe Kodeksa u tekstu o utajama poreza vlasnika Kurira, porodice Rodić.

I povodom tekstova Informera na žalbu Kurira „Tajni pakt Rodića i Jocića“, „Rodić je lažni ugovor prodao za milion evra u kešu“, „Aca kanalizacija, Rodić igra najprljavije“, „Reketaš u panici: Rodić u Kuriru prepisuje bajate priče tabloida“, članovi Komisije su odlučili da je prekršen Kodeks.

Prema njihovom mišljenju, uglavnom su prekršene odredbe nepoštovanja prepostavke nevinosti, kultura javne reči, navodi nagađanja kao činjenica i česta upotreba neimenovanih izvora. Komisija Saveta za štampu je, takođe, odlučila je da je Kodeks novinara prekršen i u slučaju žalbe Srđana Škora protiv Večernjih novosti. Škoro se žalio na tekst glavnog urednika Radomira Dmitrovića „Laže Televizija N1“, gde se navodi da Škoro nikad nije bio urednik Novosti, a prema stavu Komisije, Škoru je uskraćeno pravo na demant.

Po žalbi Kurira protiv portala Telepromter na tekst „Ko je zaboravio šta je zapravo Kurir“, u kojem se Rodići nazivaju reketaškom dinastijom i optužuju za razne kriminalne radnje, iako oni nikad nisu osuđeni za krivično delo, Komisija je odlučila da je prekršen novinarski Kodeks, jer su, bez dokaza označeni reketašima, čime je prekršena presumpcija nevinosti.

Članica Komisije Tamara Skroza je istakla je da je reč o ratu Kurira i Informera koji obostrano krše Kodeks, pri čemu je granica istinitog izveštavanaja i tračeva, glasina i nagađanja, veoma maglovita, a nijedan list ne daje dokaze za ono što piše.

Ovo je školski primer instrumentalizacije Saveta. Mi nismo oligon za nečije isterivanje pravde, niti telo koje bi trebalo da završi na naslovnim stranama u bilo kojem od tih medija, rekla je Tamara Skroza.

„Slažem se da je Komisija instrumentalizovana i bilo kakvu odluku da donesemo ona će imati neku političku konotaciju, što nije naš posao i cilj, niti se time bavimo, i tako će biti sve dok ne donesemo neki odbrambeni mehanizam da se od ovoga zaštitimo“, rekao je član Komisije Zlatko Čobović.

Član Komisije Ivan Cvejić ocenio je da pristigle žalbe izgledaju ozbiljno, sa pečatima i potpisima, ali da je to privid ozbiljne situacije u kojoj bi Savet trebalo da razmatra standarde profesije.

Ustvari ništa od toga, to je privid i kad pogledate tekstove vidi se da je reč o obostranoj kampanji, a sticaj okolnosti je da imamo samo jednu stranu koja se žali, naveo je Cvejić.

Vladimir Radomirović je, međutim, istakao da o takvim žalbama treba da se raspravlja i da bi trebalo da ih bude što više, jer obraćanje tabloida Komisiji i Savetu za štampu u jednom trenutku može dovesti do poštovanja Kodeksa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend