25. dec 2015.

EPS nije registrovan da naplaćuje TV pretplatu

Logo_of_Elektroprivreda_Srbije.svg (Mobile)Centar za zaštitu potrošača Forum uputio je juče otvoreno pismo Vladi Srbije u kojem navodi da je rešenje u predlogu Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis da će se televizijska taksa naplaćivati preko Elektroprivrede Srbije protivno registraciji ovog javnog preduzeća u APR-u

– Ovim predlogom Zakona se javnom preduzeću EPS poveravaju poslovi pružanja usluge trećem licu uz naplatu provizije, što je posao agencija za pružanje usluga, a ne javnog preduzeća koje ima tako odgovornu ulogu kao što je proizvodnja, snabdevanje i distribucija električne energije. Zbog toga je ovakav način naplate takse za javni medijski servis potpuno neprihvatljiv – kaže Jovan Jovanović, predsednik Foruma.

On precizira da je utvrđivanje obaveze Elektroprivrede Srbije da naplaćuje taksu za javni medijski servis u suprotnosti sa šifrom delatnosti za koju je EPS registrovan u APR-u, jer ovo javno preduzeće ima šifru 3514, što znači da je registrovano samo za trgovinu električnom energijom. Prema njegovim rečima, predlog ovog zakona ide dalje u ometanju delatnosti EPS-a i postavlja rok za plaćanje takse do 15. u mesecu, bez obzira što je rok plaćanja utrošene električne energije do 25. u mesecu za prethodni mesec, iako se naplata vrši na jednom računu.

– Izjava da će se isključivati struja onima koji plate struju a ne plate taksu za javni servis je poseban biser predsednika Upravnog odbora RTS-a Zorana Popovića. Potrošaču se ne može isključiti usluga koju je platio, već samo ona usluga koju nije platio, a ukoliko ne plati taksu za javni servis, može mu se isključiti samo program RTS-a. Nadamo se da niko nije stvarno mislio da će javno preduzeće EPS da vodi evidenciju o uplati takse za javni servis i pokretati postupke za naplatu, iako je to je posao RTS-a – navodi on.

Autor: Z. M.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend