06. nov 2015.

Sejdinović: Izjava o Tanjugu prebacivanje odgovornosti

sejdinovicMedijska scena u Srbiji neće biti značajno oštećena odlaskom Tanjuga

Predsednik izvšnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović ocenio je danas da je izjava premijera Srbije Aleksandra Vučića o Tanjugu, klasično prebacivanje odgovornosti, te da je on, kao i svi koji su iole upoznati sa medijskim zakonima, znao da je situacija sa Tanjugom direktna posledica usvojenih medijskih zakona iz 2014. godine.

Vučić je na sednici Vlade rekao da je razočaran zbog dešavanja vezanih za novinsku agenciju Tanjug, da je on bio protiv njegovog gašenja, te da su za to odgovorni ministar Ivan Tasovac i državni sekretar Saša Mirković.

„Žao mi je samo zbog toga što nije pronađen modus, kroz promenu zakonskih rešenja, da se radnicima Tanjuga ponude besplatne akcije i u slučaju da ih oni ne prihvate da se ide u proces stečaja i likvidacije ove firme“, rekao je Sejdinović na okruglom stolu “Sloboda izražavanja unutar vojvođanskih nacionalnih zajednica” u Novom Sadu.

Dodao je da smatra da medijska scena u Srbiji neće biti značajno oštećena odlaskom Tanjuga, jer na tržištu postoje dve mnogo profesionalnije novinske agencije, kakve su Beta i Fonet.

Prema njegovim rečima, Tanjug već godinama ima loš imidž, koji se posebno pokazao tokom devedesetih godina, te da su zbog toga građani odavno izgubili poverenje u tu državnu novinsku agenciju.

„Ovaj potez je potpuno u skladu sa politikom koju su podržala i novinarska i medijska udruženja, predstavnici međunarodnih organizacija i zajednice, a koji se tiče izlaska države iz vlasništva nad medijima“, objasnio je Sejdinović.

On je dodao da činjenica da niko nije bio zainteresovan za Tanjug u procesu kupovine i privatizacije, govori o tome da on kao medij praktično više nije ni postojao, te da su mu samo u ovom trenutku „isključeni aparati za preživljavanje“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend