05. jul 2016.

Sejdinović: Ljiljana Smajlović da javno govori o tajnama u Politici

nenad_sejdinovic_mcrsPredsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović pozvao je danas bivšu glavnu urednicu lista Politika Ljiljanu Smajlović da javnosti saopšti zašto je podnela ostavku i koje su to tajne u Politici koje su dobro sakrivene od očiju javnosti

“Ljiljana Smajlović, koja sebe proglašava velikim borcem za medijske slobode i vladavinu zakona, posle ostavke na mesto glavnog i odgovornog urednika, trebalo bi da prekine zaveru ćutanja i otvoreno, iskreno i javno posvedoči o tome šta se zapravo dešava u Politici, a što je tako dobro sakriveno od očiju javnosti”, rekao je Sejdinović agenciji Beta.

On je Ljiljanu Smajlović pozvao i da javno saopšti ko ju je i na koji način postavio za glavnu i odgovornu urednicu Politike, odnosno ko rukovodi kadrovskom politikom ovog lista.

“Time bi svakako dala dala značajan doprinos rasvetljavanju važnog segmenta preplitanja političke, medijske i finansijske moći u Srbiji”, ocenio je Sejdinović.

On je rekao da građani Srbije imaju pravo da znaju ko su pravi vlasnici Politike i Večernjih novosti, odnosno ko, kako i za čije interese raspolaže i upravlja državnim akcijama u njima, kolike su zarade rukovodilaca i urednika, i kako sve to utiče na uređivačku politiku ovih dnevnih listova.

“Kompanije koje su osnivači ova dva dnevnika, bez obzira na značajan državni udeo u njima, posluju netransparentno, u sivoj zoni, bez ikakve kontrole javnosti. Istovremeno postoji zavera ćutanja svih onih koji se nalaze u njihovim upravnim ili uredničkim telima, a za koje se ne zna ko ih postavlja i razrešava, kao i kome podnose izveštaje o radu i ko procenjuje njihovu uspešnost”, naveo je Sejdinović.

Ocenio je da država i na primerima ova dva dnevna lista demonstrira da nimalo ne drži ni do medijskih zakona, jer u strogoj tajnosti drži informacije ko su vlasnici Politike i Večernjih novosti i istovremeno ih, diskriminišući druge medije, izdvaja iz procesa izlaska države iz medijskog vlasništva.


Izvor: Autonomija

 Foto: Medija centar Beograd 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend