05. jul 2016.

Građanski protest dela novinara Mađar soa i Het napa protiv političkog progona SVM-a

cenzura_mediji_izvor_adleparty_euPojedini novinari listova Mađar so i Het nap održaće u četvrtak, 7. jula, u 15 časova, građanski protest ispred Nacionalnog saveta mađarske nacionalne zajednice (MNS) zbog političkih pritisaka koji Savez vojvođanskih Mađara (SVM) sprovodi kroz ovaj savet pokušavajući da u potpunosti preuzme kontrolu u ovim mađarskim listovima

“Ono što ni Milošević nije uspeo, uradiće MNS, oduzimajući višedecenijsko pravo od zaposlenih da se izjasne o izboru glavnih i odgovornih urednika ovih listova”, navedeno je u saopštenju novinara Mađar soa i Het napa.

Novinari su naveli i da, osim ovih poteza, SVM i MNS otvoreno proganjaju i pokušavaju da otpuste sve one novinare koji se ne slažu sa ovakvim pristupom, čak i po ceni kršenja zakona.

Novinarka lista Mađar so Margareta Tomo izjavila je krajem prošle nedelje za portal Magločistač da je Odbor za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta (MNS) u Subotici doneo odluku da, nakon više od 70 godina, članovima redakcije listova Mađar so i Het nap uskrati pravo da odlučuju o izboru glavnih i odgovornih urednika ovih mađarskih medija i ocenila da je u pitanju čisto politička odluka kojom se postavljaju urednici koji odgovaraju SVM.

“Ovo je čisto politička odluka da Upravni odbori listova donose odluku o izboru glavnih i odgovornih urednika, a da se ne pitaju članovi redakcija. Time se postavljaju urednici koji odgovaraju Savezu vojvođanskih Mađara”, rekla je Tomo.

Novinar Mađar soa Peter Kokai koji je ujedno i odbornik civilne organizacije Mađarski pokret (MP) u Senti prošle nedelje je otpušten iz ovog lista zbog, kako je navedeno u obrazloženju lista, “obavljanja privatnih poslova”.

Na protestu u četvrtak građanima će se, osim novinara mađarskih listova, obratiti i druge kolege novinari.

 Foto: aldeparty.eu 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend