01. jul 2016.

Sejdinović: Ministarstvo pokušava da diskredituje komisiju

sejdinovicPredsednik NDNV Nedim Sejdinović izjavio je da je neprihvatljivo da Ministarstvo kulture i informisanja, posle toliko dugo vremena od sastanaka stručne komisije za dodelu novca elektronskim medijima, i bez ikakve konsultacije sa članovima, saopštenjem vrši pritisak na njih i najverovatnije priprema teren za poništavanje njihove odluke

Sejdinović je u izjavi za Agenciju Beta ocenio da saopštenje Ministarstva „očigledno ima za cilj da diskredituje članove komisije“, te da je takav čin „neprimeren, nekulturan i nije u skladu sa zakonom“.

Ministarstvo kulture i informisanja i ministar Ivan Tasovac zatražili su putem sajta sastanak sa konkursnom komisijom, jer smatraju da odluke stručne komisije o raspodeli budžetskih sredstava za elektronske medije, naročito u domenu interneta, imaju „nelogičnosti koje zahtevaju dodatnu analizu“.

„Ministarstvo očigledno ovim saopštenjem i diskreditovanjem članova komisije, a posebno novinara Dinka Gruhonjića koga imenom i prezimenom pominju više puta, prinosi darove premijeru Aleksandru Vučiću, ne bi li im ovaj ponudio još jedan mandat u Ministarstvu. Tužno je gledati kako se ljudi ponižavaju za komad vlasti“, ocenio je Sejdinović.

Dodao je da, iako ne zna kome je Komisija dodelila sredstva, pretpostavlja da „Ministarstvo i centri moći nisu zadovoljni predloženom raspodelom“.

„Odluke ove komisije su donete jednoglasno i svi su potpisali zapisnike, kako sam saznao u razgovoru sa nekim članovima komisije“, objasnio je Sejdinović.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja je ranije danas, povodom saopštenja Ministarstva podsetila da je Pravilnikom za ostvarenje javnog interesa u informisanju propisano da ukoliko ministar „uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama Zakona, Pravilnika i uslova konkursa, ili da sadrži neku drugu grešku, zatražiće pisanim putem od komisije da ispravi nepravilnosti u određenom roku“.

Medijska udruženja su dodala da u saopštenju na sajtu Ministarstva nije navedeno da su odluke komisije suprotne Zakonu, Pravilniku i uslovima konkursa, niti da sadrže grešku, već da Ministarstvo želi da dobije „pojašnjenja o kriterijumima kojima se rukovodila komisija“, što je van propisanih okvira.

Povezane priče

Ministarstvo kulture i informisanja objavilo rezultate konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja u pet od šest kategorija

Koalicija: Neprihvatljivo prozivanje stručne komisije

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend