22. maj 2016.

Sejdinović: Na RTV dovedena ekipa iz devedesetih

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović ocenio je da je na Radio-televiziju Vojvodine, nakon smene 14 urednika, dovedena „ekipa iz 1990-ih godina“, poznata po ratnoj propagandi i kršenju profesionalnih i etičkih kodeksa i da je ubeđen da iza svega stoji Srpska napredna stranka

„Mnogo bih pre ovu situaciju poredio sa ‘Jogurt revolucijom’ i 1990. godinom, kada je izvršena brutalna čistka novinara i urednika na tadašnjoj RTV NS. Otpušteni su i poslani na prinudni odmor ili marginalizovani, novinari i urednici koji nisu hteli da se stave u službu Miloševićeve propagandne mašinerije“, rekao je Sejdinović u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

On je ocenio da DS nije vršio veliki uticaj na RTV i da SNS netačno optužuje „sve te mlade ljude, profesionalce, koji veruju u novinarsku profesiju“ da su politički postavljeni.

Sejdinović je ocenio da su bespravno rušenje objekata u Savamali i smene na RTV-u potpuno odvojeni, ali slični događaji jer „pokazuju demonstraciju sile“.

Sejdinović je rekao da je „greh“ RTV-a to što je povećala svoj uticaj i veruje da će sa novim rukovodstvom početi da podseća na Studio B, „da će se baviti nekim kvazi-istraživačkim novinarstvom, politički instrumentalizovanim“, ili postati „mala provincijalna televizija sa statističkom greškom gledanosti“ ili se vratiti u 1990. godine.

On je ocenio i da je RTV „duži period nervirala premijera i njegovu stranku“ i da je bilo pitanje trenutka kada će „vlast krenuti da osvoji RTV i politički je instrumentalizuje“.

Sejdinović je ocenio da je neizvesna sudbina emisija poput „Pravog ugla“ Ljubice Gojgić i „Radara“ Marine Fratucan, ili satirične serije „Državni posao“.

„Mislim da će, na žalost, verovatno veliki broj tih emisija biti ukinut. Možda će prvo krenuti sa emisijom Ljubice Gojgić. Već vidimo, po signalima koji dolaze iz RTV, da ta emisija nije omiljena novom rukovodstvu RTV“, rekao je Sejdinović i objasnio da je jedan od tih signala to što se emisija „Pravi ugao“ više ne najavljuje u dnevniku Radio-televizije Srbije.

On je kazao da reakcije profesionalnih udruženja iz zemlje i Evrope ne mogu da promene stvari u RTV-u, ali da bi veliki uspeh mogao da bude postignut, ako bi medijska udruženja ubedila građane da je pitanje RTV-a pitanje demokratije i ljudskih prava.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend