24. okt 2015.

Sejdinović: Predlog da se definiše ko je novinar je potencijalno veoma opasan

Nedim Sejdinović, predsednik IO NDNV

Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović usprotivio se danas ideji o potrebi da se definiše šta je i ko je novinar u Srbiji i ocenio da bi država to mogla da iskoristi u represivne svrhe

Sejdinović je rekao da je novinarstvo slobodna profesija i ocenio da svaki pokušaj definisanja novinara potencijalno sa sobom nosi opasnost od državne represije prema novinarima koji su kritički izveštavaju o vlasti.

„To je potencijalno kao priča o uvođenju novinarske licence, koja je karakteristična za autokratske režime, koji te licence potom koriste za obračun sa novinarima“, rekao je Sejdinović na konferenciji „Indikatori profesionalnog/neprofesionalnog ponašanja novinara i medija“ na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković izjavio je danas da treba ozbiljno razmisliti o tome da li je u Srbiji potrebno definisati šta je i ko je novinar.

„U prethodnih 15 meseci implementacije medijskih zakona postavilo se pitanje da li treba definisati šta je to i ko je to novinar. Da li je potrebno da se definiše ko je novinar i da im se tako definišu i prava koja s pravom očekuju u pogledu njihovog rada, ali i u pogledu njihove fizičke bezbednosti“, rekao je Mirković.

On je dodao da će se ta tema aktuelizovati u poglavlju 23 pregovora Srbije sa EU, koje se bavi osnovnim ljudskim pravima, i u kojem se govori i o pravima i bezbednosti novinara.

„Država će u saradnji sa novinarskim udruženjima i sa strukom pokušati da uradi nešto na tom polju. Pitanje ko je novinar je tema i dilema za naredni period“, kazao je Mirković.

Nedim Sejdinović je još ocenio da medijski zakoni nažalost nisu imali povratni uticaj na medijsku scenu i dodao da „medijski zakoni idu drumom, a medijska scena šumom“.

“U Srbiji ne postoji tradicija medijskih sloboda i put do njihovog osvajanja je dugačak i komplikovan”, rekao je Sejdinović.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović ocenio je da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) odbacivanjem prijave protiv tri televizije koje su direktno prenosile stranački skup Srpske napredne stranke „otvorio Pandorinu kutiju“.

„Odbacivanjem prijave REM je otvorio Pandorinu kutiju. Da li to znači da je sad svim emiterima dozvoljeno prenošenje stranačkih skupova“, upitao je Obradović.

Predstavnik REM-a Srboljub Bogdanović rekao je da povećanje profesionalnosti u medijima ne mogu obezbediti samo regulatori, već u tome moraju da učestvuju i sami mediji, ali i publika.

„Postupak može da traje nedeljama pa i mesecima, zbog čega se u javnosti stiče utisak da je REM neefikasan“, kazao je Bogdanović.

Održavanje konferencije podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Jovanka Matić: Novinarstvo je neugledna i nepoželjna profesija

Istraživačica medija Jovanka Matić ocenila je danas da je novinarstvo danas “neugledna, nepoželjna i neperspektivna” profesija.

Jovanka Matić je kazala da je status novinara danas je najlošiji u protekloj deceniji, a većina novinara kaže da je ključni ograničavajući faktor loša ekonomska i socijalna zaštita profesije.

“Ali ti isti novinari kada odu kod lekara nisu spremni da ga opravdaju ukoliko loše radi, iako i lekari imaju malu platu”, kazala je Jovanka Matić na konferenciji „Indikatori profesionalnog/neprofesionalnog ponašanja novinara i medija“ na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Dodala je da su novinari izloženi pritiscima i da im je ugrožena bezbednost, ali je kazala da je ključno pitanje koje novinari treba da postave jeste u kojoj meri su oni žrtve postojeće strukture i odnosa a u kojoj meri su deo tih struktura koji svojim ponašanjem omogućuju da te strukture i odnosi opstaju.

1 komentar za: “Sejdinović: Predlog da se definiše ko je novinar je potencijalno veoma opasan

  1. Billy

    Predstavnika REM-a Srboljub Bogdanovića i REM treba odmah smeniti i tražiti da vrate lični dohodak koji dobijaju na račun građana Srbije. Ako nešto ne može, kako kažu, sami treba da odstupe od funkcije i plate, ovako ne rade svoj posao, primaju platu i prebacuju odgovornost na one koji ih plaćaju. Vrati pare i marš kući.

    25. окт 2015. at 01:34

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend