28. jan 2016.

Sindikata novinara Novosti: Dmitrović krije podatke o poslovanju

Večernje_novosti.svg (1)Sindikat novinara Novosti zahteva od Nadzornog odbora da hitno zaustavi dalje tiražno, finansijsko i kadrovsko urušavanje Kompanije i da na rukovodeće pozicije postavi stručne i savesne ljude koji će, umesto u sopstvenom, da rade u interesu Novosti, navdi se u saopštenju ovog sindikata koje prenosimo u celini

Iako direktor i glavni i odgovorni urednik Ratko Dmitrović pune dve godine odbija da nam prezentuje podatke o poslovanju, značajne za ekonomski i radno-socijalni položaj zaposlenih, Sindikat novinara Novosti smatra da ima dovoljno argumenata da Nadzorni odbor preispita rad aktuelnog rukovodstva Kompanije. Od Nadzornog odbora tražimo da nam dostavi relevantne podatke o:

1. padu tiraža Večernjih novosti i ostalih izdanja Kompanije od maja 2013;

2. učinku marketinga u poslednje dve godine;

3. Smanjenju platnog fonda Kompanije, s obzirom da je i broj zaposlenih manji za 55. U ovaj broj uključeno je i 26 kolega iz Sporta, prodatog u septembru prošle godine. Pre ovog značajnog poslovnog „uspeha“, podsećamo, Ratko Dmitrović je stigao i da ugasi Evropske novosti, da pokrene i odmah ukine nedeljno izdanje za Evropu, kao i da pokrene i ekspresno odustane od australijskog izdanja?!

Prema Statutu Kompanije, glavni urednik odgovoran je za sprovođenje uređivačke politike, za tiraž svih izdanja, kao i za predstavljanje Večernjih novosti i Kompanije pred javnošću.

Da li su Dmitrovićevi tekstovi i javni nastupi u skladu sa tradicionalnom uređivačkom formulom Novosti i kako utiču na njihov tiraž i ugled, takođe su pitanja, kojima bi trebalo da se pozabavi Nadzorni odbor.

Istovremeno, podržavajući stav novinarskih udruženja NUNS i NDNV zahtevamo da Nadzorni odbor obelodani kolike su zarade rukovodećih ljudi Kompanije Novosti. Zahtevamo, takođe, da se saopšte podaci o platama „kadrovskih pojačanja“ (prvenstveno iz frankfurtskih Vesti) čiji učinak procenjujemo beznačajnim.

Konačno, Dmitrovićeva skandalozna novogodišnja „čestitka“, predstavlja samo uzaludan pokušaj da, zastrašivanjem i pretnjama neisplatom zarada, tehnološkim viškovima i otkazima, sakrije sopstvene neuspehe.

Ponavljamo uzaludan, jer bez profesionalnih kvalifikacija, iskustva i znanja neophodnih za organizaciju rada i upravljanje velikom novinskom kućom i, što je najvažnije, bez poverenja svih zaposlenih i čitalaca (tiraž Večernjih novosti smanjen je za četrtinu), ne može uživati ni poverenje Nadzornog odbora.

1 komentar za: “Sindikata novinara Novosti: Dmitrović krije podatke o poslovanju

  1. Дарак

    Јадног ли и непотпуног текста мајко мила, који синдикат у Новостима их има бар два? Мислите да је Манојло Вукотић био стручнији? Можда у прању новца. Новости нису биле слободне у последње три деценије, ништа ново.

    02. феб 2016. at 18:11

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend