22. jun 2015.

SINOS i PROUNS podneli amandman na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima

sinos_logo_260Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) dostavili su danas šefovima svih poslaničkih grupa u Skupštini Srbije amandman na Zakon o javnom informisanju i medijima

SINOS i PROUNS predlažu brisanje člana 32. stav 4. Zakona o javnom informisanju i medijima kojim je lokalnoj samoupravi (i državi) oduzeto Ustavom garantovano pravo da osnivaju medije.

Umesto toga, SINOS i PROUNS predlažu unošenje stava kojim se firmama iz „of-šor zone“ zabranjuje da neposredno ili posredno budu vlasnici medija. Takva zakonska rešenja su u skladu sa evropskom praksom i garantuju transparentnost vlasništva.

SINOS i PROUNS apeluju na narodne poslanike Skupštine Srbije da predloženim izmenama i dopunama usklade naše medijsko zakonodavstvo sa evropskim standardima, preporukama Komiteta ministara Saveta Evrope iz 2007. godine, Medijskom studijom, važećom Medijskom strategijom Vlade Srbije i odlukama Ustavnog suda od 18. aprila 2012. i oktobra 2013. godine.

Sindikat novinara Srbije i Profesionalno udruženje novinara Srbije predlažu i ukidanje diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih rešenja kojima se pojedina novinarska udruženja i organizacije isključuju iz projektnog finansiranja i konkursnih komisija.

SINOS i PROUNS podneli su septembra 2014. godine Inicijativu za ocenu ustavnosti seta medijskih zakona a novembra iste godine i Predlog privremenih mera o nesprovođenju Zakona dok se Ustavni sud ne izjasni o predloženoj Inicijativi, ali odgovora nema.

U prilogu saopštenju je amandman koji su podneli SINOS i PROUNS.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend