24. jul 2014.

SINOS: Novim medijskim zakonima ponovo zaštićene „off-shore“ kompanije

sinos_logo_260Sindikat novinara Srbije ima saznanja da će nacrtom seta medijskih zakona opet biti zaštićene OFF – shore kompanije i da će se „transparentnost vlasništva u medijima“ zadržati samo na njihovom imenu, bez obaveze da se evidentiraju stvarni vlasnici.
SINOS podseća da je set medijskih zakona od početka pripreman u nedemokratskoj i netransparentnoj atmosferi pod direktnim uticajem moćnih lobija.

SINOS zahteva da pre ulaska u skupštinsku proceduru javnost bude obaveštena o sugestijama evropskih institucija upućenih Ministarstvu kulture i informisanja povodom nacrta Zakona o javnom informisanju, Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim medijskim servisima.

Usvajanje teksta nacrta zakona koji se nalazi na sajtu Ministarstva kulture i informisanja ugrozilo bi ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja na lokalnom i regionalnom nivou, posebno u centralnoj Srbiji.

SINOS poziva Vladu Srbije da prilikom usvajanja medijskih zakona ne pribegava hitnom zakonskom postupku već da poštuje redovnu proceduru na šta je obavezuje domaće zakonodavstvo ali i normativi Evropske unije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend