24. jul 2014.

Priveden fotoreporter Blica dok je pokušavao da slika Noleta

fotoreporternovakdjokovicPovodom maltretiranja fotografa Blica koji je pokušao da fotografiše snimanje reklame u kojoj učestvuje Novak Đoković, oglasilo se i Udruženje fotoreportera Srbije.

Udruženje fotoreportera Srbije – UFOS najoštrije osuđuje ometanje u radu i “brisanje” snimljenih fotografija – autorskog dela svog člana Gospodina Marka Metlaša, fotoreportera kompanije “Ringier Axel Springer” iz Beograda koji je danas prilikom obavljanja profesionalnog zadatka – fotografisanja snimanja reklame na javnom mestu u kojoj učestvuje Novak Đoković bio legitimisan od strane policajca u civilu, i naređeno mu je da “obriše” snimljene fotografije od kojih jednu šaljemo u prilogu.

22. Jula 2014, oko 13,00 časova Metlaš je po zadatku, a za potrebe dnevnog lista “Blic” fotografisao na sportskim terenima na Bežanijskoj Kosi snimanje reklame u kojoj učestvuje i Novak Đoković. Posle nekoliko snimljenih fotografija, prišao mu je policajac u civilu, najverovatnije pripadnik PTJ-a koja obezbeđuje Đokovića, legitimisao se, Metlaša nije legitimisao, ali je odmah zatražio da “pregleda snimljeni material”, uzeo je Metlašu foto-aparat odbivši da mu Metlaš pokaže fotografije, sam pregledao fotografije, i naredio Metlašu da sve fotografije odmah “obriše” tako što će “formatirati” karticu, što je Metlaš i učinio. Kada je “brisanje” završeno, naredio mu je da se udalji sa mesta događaja – javnog mesta na Bežanijskoj Kosi.

Tražimo od nadledžnih organa MUP-a da se drže zakona, i da se ovakve stvari vise ne ponavljaju, jer mi samo radimo svoj posao – po zakonu, na javnom mestu gde je to dozvoljeno.

UFOS protestuje protiv onemogućavanja Metlaša u obavljanju posla, pošto se događaj odvijao na javnom mestu gde po zakonu nije zabranjeno snimanje, a poseban problem predstavlja prisiljavanje Metlaša da “obriše” sve fotografije, čime se uništava njegova intelektualna svojina, a takav postupak nije zakonski regulisan i predstavlja grubo kršenje autorskog prava kako samog Metlaša, tako i kompanije “Ringier Axel Springer” u kojoj je Metlaš zaposlen. Metlaš svojim prisustvom, i fotografisanjem iz daljine ničim nije ugrozio niti ometao snimanje reklame, pa i to kao razlog ovakvog postupka policije otpada.

Tražimo od nadledžnih organa MUP-a da se drže zakona, i da se ovakve stvari vise ne ponavljaju, jer mi samo radimo svoj posao – po zakonu, na javnom mestu gde je to dozvoljeno. A “brisanje” snimljenog materijala predstavlja uništavanje intelektualne svojine autora I u suprotnosti je sa zakonom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend