18. sep 2015.

Sistem finansiranja medija ne sme da se zloupotrebljava

Peter Burkhard mcŠef Misije OEBS u Srbiji Peter Burkhard izjavio je a nedavno uvedeni sistem projektnog finansiranja medija ne sme da promoviše interese političkih, ekonomskih i drugih krugova koji teže da utiču na nezavisnost uređivačke politike

„Nezavisne institucije još uvek upozoravaju na nastavak nekih zabrinjavajućih trendova u društvu, koji se dotiču i medija, poput onoga što ombudsman u svom izveštaju naziva tabloidizacijom. Savet za borbu protiv korupcije takođe ukazuje na probleme sa vlasničkom strukturom i finansiranjem pojedinih medija“, rekao je Burkhard na konferenciji o finansiranju medijskih sadržaja u Beogradu.

On je istakao da je cilj novog sistema finansiranja stabilizacija uslova na medijskom tržištu i da je od velike važnosti institucionalna podrška.

Prema njegovim rečima, medijima na jezicima nacionalnih manjina ponekad je otežan opstanak, ali pravo manjina da se informišu na svojim jezicima mora biti poštovano.

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Zoran Perišić naglasio je da lokalne samouprave i dalje imaju odgovornost za informisanje javnosti kroz projektno sufinansiranje medijskih sadržaja i rad nezavisne komisije za vrednovanje predloga projekata.

Čelnik SKGO, koja je organizovala današnji skup, kazao je da informacija ne sme da se smatra vlasništvom organa uprave, nego zajednice, koja učestvuje u određivanju onoga što predstavlja javni interes.

Jadranka Jelinčić iz Fondacije za otvoreno društvo ocenila je da važeći medijski zakoni izražavaju „visok stepen saglasnosti“ o tome kako treba da izgleda medijski prostor, ali da se mora usavršiti način njihovog sprovođenja.

 Foto: Medija Centar Beograd 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend