29. apr 2015.

Skinuti pa vraćeni u program

kesic_ocp_w380_h253 (1)– Pedeset prva epizoda „24 minuta sa Zoranom Kesićem“ nije bila emitovana u nedelju 26. aprila, jer je produkcija te emisije kasnila sa isporukom materijala – rekla je za Danas direktorka korporativnih komunikacija B92 Beba Dragić, najavljujući premijeru nove epizode u repriznom terminu (ponedeljak 21 čas).

Sa druge strane, autor emisije Zoran Kesić kaže da to pojašnjenje „ne pije vodu“, ali da je srećan zbog emitovanja nove epizode, makar i naknadno. On je danas proveo gotovo dva časa u razgovoru sa menadžmentom B92, tražeći obrazloženje za emitovanje stare epizode u premijernom terminu. Javnost je takođe tražila odgovor, a među zabrinutima je bio i ministar kulture Ivan Tasovac, koji je zvao Kesića raspitujući se o emisiji.

– Razgovor sa menadžmentom B92 je bio prilično mučan. Oni su ostajali pri stavu da smo kasnili, dok sam ja tvrdio da je epizoda izmontirana i dostavljena televiziji u nedelju u 20 časova, kao i uvek. Čak i da su bili u pravu, smatram da nije u redu da puste staru epizodu, bez ikakvog objašnjenja. Kada sam ih tražio, nisu mi se javljali i zato sam otišao na televiziju – kaže Kesić za Danas. On dodaje da je srećan zbog naknadnog emitovanja, ali da i dalje ostaje zbunjen celokupnom situacijom.

– Ne znam šta da mislim. Ako je postojao neki pritisak da se emisija ne emituje, zašto su naknadno ipak odlučili da je puste? Videćemo šta će biti ubuduće, pa ćemo tek onda izvesti neki zaključak – naglašava Kesić.

Interesantno je da je u programskoj šemi TV B92 danas stajala najava za reprizni termin emisije 24 minuta, koja je oko podneva naprasno skinuta, a umesto nje je ubačen film „Policijska priča“. Posle sastanka čelnika B92 sa Zoranom Kesićem i pojašnjenja „o kašnjenju sa materijalom“, u programskoj šemi ponovo se našao termin za tu emisiju.

Autori Zoran Kesić i ekipa Njuz neta, do razgovora sa zvaničnicima kuće koja emituje popularni satirični serijal, verovali su da je došlo do  tehničke ili „neke slične greške“, dok su za skidanje najave iz programske šeme rekli da se „događa“ i da ništa ne znači.

Javnost je bila iznenađena kada je u nedelju uveče umesto nove, emitovana prošlonedeljna epizoda, i to bez ikakvog obrazloženja. Usledile su oštre reakcije i brojne kritike putem društvenih mreža. Gotovo jednoglasno se moglo čuti da je u pitanju cenzura i to zato što je centralna tema emisije bio zaštitnik građana Saša Janković, odnosno afera koju je pre 10 dana pokrenuo jedan tabloid.

U terminu premijernog emitovanja emisije, Kesić se oglasio putem Fejsbuka: „Još od 23:01 pokušavamo da stupimo u kontakt sa nadležnima sa B92, ali neki su isključili telefon, a drugi se prosto ne javljaju. Takođe, ne odgovaraju nam ni na sms ni na mail“, naveo je Kesić. On je dodao da su ga i kolege sa B92 pitale šta se dešava. „Niko od ekipe 24 minuta za sada nema informaciju zašto je večeras emitovana prošla epizoda. Voleo bih da imam vesti za vas, bilo dobre bilo loše, ali trenutno nemam pojma šta se dešava. Hvala vam na brizi“, poručio je Kesić.

Najava emisije

Najava epizode emitovana je tokom prethodne sedmice na sajtu B92: „U nedelju 26. aprila, Zoran Kesić razmatra hajku na Sašu Jankovića, kraj štrajka prosvetara, prodaju Avala filma, predsednikov avion, Pajtića na Kosovu… Analitičarka je Srbijanka Turajlić, a gost Radoslav Rale Zelenović“. Ekipa Njuz neta je na Fejsbuku najavila da će u emisiji biti i rekvizita – nunčake. To je, takođe, aluzija na slučaj Janković, jer su tabloidi plasirali informaciju da je policija kod ombudsmana u stanu pre 22 godine pronašla brojne „nindža“ rekvizite, uključujući i nunčake. Desimir Stojković, majstor nunčaka i ginisov rekorder, „podučavao“ je autore emisije veštini korišćenja ovog drevnog borilačkog oružja. Na pozadini šolje iz ove emisije bio je lik Saše Jankovića.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend