08. nov 2014.

Bujošević: Tabloidi su opasnost za Srbiju

Jedan od najiskusnijih i najpoznatijih srpskih novinara Dragan Bujošević kaže da je većina mediji u Srbiji tabloidizirana i da dok se to ne promeni Srbija ne može da bude bolja zemlja.

Govoreći o slobodi medija Bujošević je kao bitan problem istakao profit. Upravo, kako je rekao ovaj nekadašnji urednik “Politike”, profit određuje i uređivačku politiku kuće.

Nažalost, pojašnjava on, pošto danas u Srbiji o profitu dosta odlučuju i politički potezi mnogi mediji su se odlučili da budu tabloidi.

Problem naš je u tome što su manje ili više svi mediji tabloidizovani. Problem broj dva je što nikada u Srbiji nije bilo da tabloidi vode politiku i to je danas užasna opasnost za Srbiju. Ne može Srbija da bude pristojna i normalna zemlja ako tabloidi određuju pravce – rekao je Bujošević.

Prema njegovom mišljenju mnogi od aktuelnih tabloida zbog ogromnih dugovanja ne bi trebalo da postoje, ali ih nažalost, kako kaže, niko ne gasi.

Jedan od tih tabloida svako malo se ugasi, likvidira sebe da ne bi plaćao sve ono što treba da plati i ponovo počinje iz početka. I tako vidite novine koje izlaze 10 godina, a odjednom imaju broj 1. Kad sam odlazio iz “Politike” jedan od tabloida je dugovao štampariji “Politike” 1,5 miliona evra. Jel može da plati? Ne može. Likvidiraj ga. Doviđenja – kaže Bujošević.

Koliko građani razmišljaju o novinarima i koliko su svesni o čemu bi novine trebalo da ih informišu, kao i šta ovaj poznati novinari misli o ukidanju popularnih političkih emisija, ali i o “spinovanju” javnosti pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend