08. nov 2014.

Novinari sa dva spiska o dve vrste cenzure

odbor01foto-beta-NENAD-PETROVIC_ocp_w380_h300Bilo je to ovako – kad je Ivana Vučićević, nova direktorka i glavna urednica Studija B, još vodila jutarnji program, u vreme vlasti Dragana Đilasa, jednog jutra joj se omaklo pa je u emisiju ponela i hemijsku olovku sa logom Srpske napredne stranke.

Tadašnje uredništvo i Nadzorni odbor su joj odmah posle emisije sa SNS olovkom skrenuli pažnju na ovaj propust. Što će reći, bila je izribana zbog neprikladne olovke. Međutim, Vučićevićeva se setila da u jednu od sledećih emisija ponese hemijsku olovku sa logom Demokratske stranke. Tada joj niko ništa nije rekao.

Poenta ove priče bila je da danas na slobodnom Studiju B možete da vodite emisije sa kojom god hemijskom olovkom vam volja, jedino ne možete da gledate „Sarapin problem“. Ovo se, pored ostalog, moglo čuti na jučerašnjem Odboru za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, gde se raspravljalo o cenzuri u medijima, a kome su prisustvovali i novinari, pozvani po osnovu dva spiska. Jedan spisak je sastavila SNS, a drugi DS.

Sve je počelo u 10 sati u maloj sali Doma Narodne skupštine. Odmah je primećeno da članovi odbora Zoran Živković i Vladimir Pavićević čitaju Danas. Saša Mirković (SNS) poneo je hrpu CD-ova na kojima je narezao dokaze da u Srbiji nema cenzure, odnosno da na njegovoj Televiziji Best iz Zaječara gostuju političari iz svih partija.

Odmah je primećeno da članovi odbora Zoran Živković i Vladimir Pavićević čitaju Danas. Saša Mirković (SNS) poneo je hrpu CD-ova na kojima je narezao dokaze da u Srbiji nema cenzure, odnosno da na njegovoj Televiziji Best iz Zaječara gostuju političari iz svih partija.

Vladimir Đukanović (SNS) takođe je rekao da se danas opoziciji u medijima daje više prostora. Zoran Živković (NS) mu replicirao da je on „urednik emisije sa kafanskim stolom“, jerbo je Đukanović, pored što je poslanik, i voditelj emisije „Na kafi sa Đukom“ (TV Kopernikus), gde sa gostima ćaska za stolom sa kariranim stolnjakom. Živković je još objasnio da je danas u Srbiji veći problem sa dezinformacijama nego sa informacijama. Upitao je ministra Ivana Tasovca i zašto RTS juče po podne četiri sata direktno prenosi doček francuskog premijera za koga većina ne zna ni kako se zove. Tasovac posle izašao iz sale, pa mu je Živković još rekao kako je otišao da „izgugla“ kako se zove francuski premijer. Potom se Dragan J. Vučićević, vlasnik Informera, pobunio što političari ne daju novinarima da kažu šta imaju, pa mu je Živković u prolazu nešto dobacio. Prema svedočenju Vučićevića, rekao mu je: „Smradu.“ Posle je Vučićević objasnio da je to dokaz da u Srbiji postoji aparthejd i podela novinara, „jer da je neko iz SNS, recimo, Goci Suši rekao da je smrad, već bi putovao u Centralni zatvor“. Neki u sali su se nasmejali, a neki prevrnuli očima.

Filozof Ištvan Kaić potom je prozvao Bojana Cvejića iz Danasa da je po nalogu DS napisao tekst gde se pita – u kom svojstvu je Kaić pozvan na Odbor. Osvrćući se na tvrdnje SNS da je Kaić najcenzurisanija osoba u Srbiji jer Politika i Danas neće da mu puštaju tekstove, Ljiljana Smajlović je objasnila da je u Politici „štampala 100.000 slovnih znakova Ištvana Kaića“, dodavši da SNS zapravo protestuje zbog neobjavljivanja Kaićevog teksta o Olji Bećković.

– Bojim se da funkcioneri SNS tako pokazuju da ne kriju zadovoljstvo zbog skidanja jedne kultne emisije sa programa, jer Kaić u tom tekstu opanjkava Olju Bećković – rekla je Smajlovićeva.

Kaić je posle objasnio da je on po zanimanju „samostalan autor“, te da „zastupa sopstveno mišljenje“. On je zatražio da, kao što smo videli ugovor sa Etihadom, vidimo i ugovor B92 i PG Mreže o „Utisku nedelje“.

Vukašin Obradović iz NUNS rekao je da danas u Srbiji postoje „novinari i propagandisti“, dok je D. J. Vučićević upitao – da li cenzuru u Srbiji sprovodi „zli Vučić“ ili je pak to „jedan što ima prezime kao usisivač“. Došaptavanjem u skupštinskim klupama prisutni su zaključili da misli na ambasadora SAD koji se preziva Kirbi. Kolega koji je sedeo iza novinara Danasa, šapatom je primetio: „Ovi nas izgleda zajebavaju.“

U salu je u međuvremenu ušao i Predrag Sarapa, obučen ko da će da vodi emisiju – dakle odelo & kravata. Taman tad za govornicu je izašla direktorka Studija B, obučena takođe ko da će da vodi emisiju – dakle kratka suknja i visoke štikle. Onda je ona rekla da emisija „U centru“ nije skinuta, već je autor sam tražio da ga skinu, te je on sad njen pomoćnik, dok je Sarapa, kako je istakla, skinut jer je emisije vodio u „vidno alkoholisanom stanju“. Na to je reagovala predsedavajuća, rekavši da takvo etiketiranje nije u redu, dok je Sarapa direktorki dobacio: „A ti si emisije vodila vidno neprikladno obučena.“

Posle ovog „incidenta“ proglašena je pauza. Direktorka Studija B je onda opet dobila reč, te dodala da je Sarapa „kršio radnu disciplinu“, te jednostrano pozivao goste u emisiju, dok se sad u njenu emisiju „Panorama“ pozivaju gosti sa svih strana (u poslednjoj su, recimo, gostovali ministar Stefanović & ministar Selaković, primetile su kolege iz skupštinskih klupa).

Još je dodala da je Sarapa više vremena provodio u „jednom obližnjem objektu“ nego u redakciji, te da je Đilas često intervenisao na uređivačku politiku Studija B. Sarapa se javio za repliku, ali je reč dobila profesorka Snježana Milivojević, koja je istakla da je iznenađena „potpuno uvredljivim tabloidnim govorom u Skupštini koji je čula danas“. Primetila je da su se mnogi tokom rasprave takmičili ko će biti „bezobrazniji i drskiji“, dodavši da je „stanje u medijima katastrofalno“. Izvinila se i rekla da mora da napusti Odbor. Onda je Odbor napustio i novinar Danasa, jer je u međuvremenu saznao da rasprava nema ograničenje i može potrajati do ujutru.

Eto, tako je to bilo.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend