08. okt 2015.

Službeno ugašeno hrvatsko izdanje časopisa Rolling Stone: Ići ćemo u tužbu, ali ukoliko tvrtka ode u stečaj nećemo dobiti ništa

12067776_10153438827774279_249300150_nHrvatsko izdanje časopisa Rolling Stone službeno je ugašeno 1. listopada o.g nakon četiri mjeseca neizlaženja tiskovnog izdanja. S obzirom na činjenicu da posljednji broj nije izašao od srpnja, mediji su zadnjih mjeseci pisali o mogućim problemima, nagađajući kako će navedeni časopis prestati izlaziti. Kako prenose mediji, direktor tvrtke S3 Mediji i dosadašnji vlasnik licence za izdavanje magazina Rolling Stone, Toni Moškov, poslao je službeni dopis poslovnim partnerima u kojem se osvrnuo na razloge gašenja časopisa Rolling Stone:

Ovim putem obavještavamo vas da od 1. listopada 2015. tvrtka S3 Mediji d.o.o. više ne posjeduje licencu za izdavanje magazina Rolling Stone. Samim time magazin više neće izlaziti na teritoriju Republike Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Isto vrijedi i za online platformu kao i društvene mreže zajedničkog imena Rolling Stone Hrvatska. Nadamo se da će neka od izdavačkih kuća s ovih prostora pokazati interes te da će magazin ponovno osvanuti na prodajnim mjestima. S obzirom na stanje tržišta nama je izdavanje magazina Rolling Stone postalo preskupo i nismo mogli pokrivati troškove koji su zbog kvalitete magazina bili jako visoki.

Mirela Remi Priselac, koja je prevodila tekstove za hrvatsko izdanje Rolling Stonea, 1. listopada o.g. je na svom Facebooku prozvala Tonija Moškova, optuživši ga za neisplaćeni honorar.

remiNakon te objave oglasili su se i ostali članovi i suradnici redakcije te počeli isticati nagomilane dugove za plaće i honorare tvrke S3 Mediji kao razloge neizlaženja tiskovnog izdanja. Prema njihovim tvrdnjama, ukupni dug iznosi između 300 i 400 tisuća kuna.

Za Fairpress Mirela Remi Priselac izrazila je svoje razočaranje neisplatom honorara iako je u početku bila oduševljena samom idejom rada u hrvatskom izdanju poznatog svjetskog časopisa Rolling Stone:

Mjesecima se nisu isplaćivali honorari i plaće. Bili smo blagonakloni te dopuštali da se takve stvari dogode, što je i dovelo do ove situacije. Svi novinari, lektori i prevoditelji odbili su predati već završeni i prelomljeni broj za srpanj dok im se ne isplati barem dio honorara. Dakle, cijela redakcija se ujedinila i bojkotirala izlazak tog broja, što je presedan u Hrvatskoj. Meni konkretno Toni Moškov duguje honorar za devet mjeseci rada. Kao honorarna zaposlenica ne mogu puno toga napraviti, jer nisam zaštićena nikakvim zakonom. Takvo je nažalost stanje honoraraca u Hrvatskoj. Ići ćemo u tužbu, ali ukoliko tvrtka ode u stečaj nećemo dobiti ništa. Osobno ću se obratiti odvjetniku, mada živimo u takvom vremenu te sumnjam koliko će to biti od koristi. Iskorišten je naš dobri duh i entuzijazam, jer smo svi bili oduševljeni što možemo raditi za kultni časopis kao što je Rolling Stone i da možemo biti dio te priče.

Sada već bivši izvršni urednik internetske stranice Rolling Stone Hrvatska, Zoran Stajčić, za Fairpress je objasnio kako kašnjenje isplate honorara varira od suradnika do suradnika te da postoje oni kojima honorar nije isplaćen čak godinu dana. Nadalje, Stajčić je istaknuo da će podnijeti tužbu ukoliko se dug ne riješi do određenog roka, no sumnja u isplatu duga ako tvrtka S3 Mediji ode u stečaj.

Za Fairpress Anđelo Juras, suradnik časopisa Rolling Stone Hrvatska komentirao je uzroke i razloge gašenja časopisa:

Različiti ljudi vezani za poslovanje magazina imaju različite interpretacije, viđenja i naknadne pameti što je doista dovelo do insolventnosti tvrtke i brandiranog pop kulturnog magazina. Nije mi isplaćen honorar od rujna 2014. do lipnja 2015., dakle devet mjeseci. O točnom iznosu i visini duga mogu govoriti samo iz vlastite perspektive i slučaja jer su mi nepoznati iznosi dugova prema drugima, te se mogu samo nadati da će taj dug, prema obećanju bivšeg glavnog urednika i vlasnika licence Tonija Moškova, biti u potpunosti isplaćen. Nadam se da neće biti potrebe za sudskim utjerivanjem dugova. Ne mogu prejudicirati, ali želim vjerovati u riječ i obećanje vlasnika licence da će ispoštovati obavezu bez uplitanja treće instance.

U izjavi koju je dao Hini prije par dana, Moškov je opovrgnuo navode o ukupnom dugu suradnicima u iznosu od 300 do 400 tisuća kuna. Fairpress je pokušao dobiti objašnjenje od Tonija Moškova, ali do trenutka pisanja ovog članka nismo dobili nikakav odgovor.

  Foto: greatguitarsound.blogspot.com 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend