22. jul 2016.

Snouden razvija tehnologiju za privatnost novinara

Edward SnowdenNajpoznatiji uzbunjivač sveta i najtraženiji Amerikanac današnjice Edvard Snouden pomaže u razvijanju softvera za obezbeđivanje privatnosti novinara koji se bave osetljivim temama, piše Njujork tajms

Edvard Snouden, govoreći preko video linka na jednoj konferenciji u SAD-u pod nazivom „Zabranjena istraživanja“ obznanio je kako će razviti poseban softver koji o korisniku neće govoriti onoliko koliko prosečan smartfon, ukoliko se ispodtavi da neko želi da prisluškuje mobilni. Snouden je rekao kako na novoj tehnologiji radi sa Endjuom Huangom, američkim hakerom, koji je svoje obrazovanje stekao na univerzitetu MIT, gde je diplomirao elektrotehniku.

Snouden je član uprave nepvladine organizacije „Freedom of The Press Foundation“, a na ideju o novoj tehnologiji došao je nedugo nakon smrti američke novinarke Meri Kolms, koja je 2012. godine izveštavala iz sirijskog Homsa, a koju je ubila granata koju je ispalila sirijska vojska.

„Emisije radio-frekvencija njenih komunikacija su presretnute, a to je uradila sirijska vojska. Znali su njenu lokaciju“, kazao je Snouden, prenosi Njujork tajms.

Kako bi pokušao da zaštiti novinare koji rade častan posao izveštavanja sa svetskih žarišta, on je osmislio način na koji će novinari biti upozoreni u trenutku kada se neko umeša u njihove komunikacije.

Sam mobilni telefon će sadržavati varijaciju softvera za zaštitu podataka koji trenutno koristi Appleov iPhone, tako da će tehnologija, ako se stavi u masovnu produkciju, najverovatnije biti dostupna upravo za smartfone te kompanije. Dalje, modifikovani smartfon trebalo bi da ima i poseban displej koji bi beležio podatke o osobi (ili organizaciji) koja prisluškuje komunikacije. Trenutno se istraživanje nalazi u eksperimentalnoj fazi.

Edvard Snouden se trenutno nalazi u egzilu u Rusiji, gde živi sa svojom devojkom, nakon što mu je u toj zemlji odobren azil. Otkako je postao najtraženiji američki begunac, Snouden često učestvuje na konferencijama o sajberbezbednosti i neretko otkriva šta je radila američka vlada za vreme njegovog rada u NSA.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend