22. jul 2016.

Mijatović: Poziv vlastima Turske da obezbede slobodu medija

dunjamijatovicMasovno otkazivanje licenci za emitovanje, pokretanje krivičnih istraga, otpuštanje stotina novinara u državnoj televiziji i blokiranje sajtova najnoviji su i ozbiljni izazovi za slobodu izražavanja i slobodu medija u Turskoj, saopštila je predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović

„Demokratski izabrane vlade moraju biti zaštićene, ali zauzvrat moraju da štite slobodu medija i podržavaju ulogu koju novinari imaju u obezbeđivanju i jačanju demokratija“, rekla je Mijatovićeva.

Kako je istakla, uz puno priznavanje teških vremena kroz koja Turska prolazi, vlasti moraju da obezbede slobodu medija kako na internetu tako i van interneta, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama.

„Koristeći punu snagu svog mandata, pozivam vlasti Turske da obezbede poštovanje pluralističke debate, različitih stavova i bezbednosti novinara“, rekla je Mijatovićeva dodajući da je njena kancelarija u proteklih par godina više puta intervenisala zbog pogoršanja situacije kad je reč o slobodi medija u Turskoj.

Vrhovni savet Turske za radio i televiziju (RTUK) otkazao je 19. jula licence radio i televizijskim stanicama, a Kancelarija javnog tužioca u Ankari pokrenula istragu protiv 370 članova osoblja državne stanice TRT, zbog njihovih navodnih veza sa pokretom muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, podseća se u saopštenju.

Mijatovićeva je izrazila zabrinutost i zbog sve većeg broja blokiranih sajtova u Turskoj.

U proteklih par dana blokirane su desetine sajtova zbog sumnje da ugrožavaju nacionalnu bezbednost i javni red, a danas je više od 112.000 sajtova blokirano u toj zemlji, navodi se u saopštenju.

Takođe, predstavnica OEBS-a za slobodu medija je izrazila zabrinutost zbog pretnji smrću na društvenim mrežama protiv novinara koji kritikuju vlasti, i istakla značaj bezbednosti novinara.

Podsetila je i na upozorenja u izveštajima nekoliko velikih medija o mogućim hapšenjima novinara na osnovu optužbi za terorizam, primetivši da Turska u zatvorima ima više novinara nego ijedna druga zemlja učesnica OEBS-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend