02. nov 2015.

Specijalni predstavnik UN za bezbednost novinara

reporteri bez granica1„Reporteri bez granica“ pozvali su UN da formira pozicije Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN za bezbednost novinara

„Reporteri bez granica“ uputili su ovaj apel povodom 2. novembra, kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Organizacija za slobodu štampe Reporteri bez granica poziva Ujedinjene nacije da što je pre moguće formiraju poziciju Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN za bezbednost novinara.

Uprkos raznim rezolucijama usvojenim na ovu temu u protekloj deceniji, uključujući rezoluciju Saveta bezbednosti i Generalne skupštine, statistika novinara ubijenih vršeći svoju duznost i dalje je veoma loša.

Tokom poslednjih deset godina, više od 700 reportera je ubijeno na dužnosti.

27. maja, Savet bezbednosti UN usvojio je Rezolucija 2222. Generalni sekretar RBG Kristof Deloire se obratio ambasadorima Saveta bezbednosti hvaleći ovu istorijsku rezoluciju, ali je takođe pozvao i na konkretnu akciju.

„Ovi pomaci još uvek nisu pretočene u akciju, ako ćemo suditi prema broju ubijenih novinara svake godine. Pitanje koje se tiče bezbednosti novinara nije nedostatak primenljivog zakona već više nedostatak sredstava da bi se uskladili zakonodavstvo i praksa. Samo bi Specijalni predstavnik koji blisko sarađuje sa Generalnim sekretarom UN imao političku težinu, kapacitet da brzo reaguje i legitimnost da koordinira sa UN organima da bi došlo do implementiranja promena“, izjavio je Deloire.

Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN za zaštitu novinara bi imao glavni zadatak da nadgleda usklađenost od strane država članica UN sa njihovim obavezama i međunarodnim pravom.

Mandat Specijalnog predstavnika mogao bi na primer biti urađene po uzoru na Specijalnog predstavnika za decu u oružanim sukobima.

Dajući specijalnom predstavniku glavnu i stalnu ulogu pod okriljem Generalnog sekretara UN mogao bi značajno da osnaži UN-ov Plan rada o bezbednosti novinara i pitanja nekažnjivosti i sveukupnih EU napora predvođenih UNESCO-m, Savetom za ljudska prava, kancelarijom visokog predstavnika (OHCHR) i specijalnog izvestioca o promociji i zaštiti prava na slobodu izražavanja, kao i da osnaži regionalne aktivnosti Saveta Evrope ili kancelarije specijalnog izvestioca za slobodu izražavanja.

„Veoma sam zabrinut zbog neuspeha da se smanji frekventnost i skala ciljanih napada na novinare“, rekao je generalni sekretar Ban Ki Mun u svom izveštaju o bezbednosti novinara i pitanja nekažnjivosti objavljenom 6. avgusta 2015.

Nažalost, RBG može samo da se slozi sa oštrom izjavom Ban Ki Muna.

Svetski indeks slobode štampe za 2015, beleži pogoršanje slobode izražavanja širom sveta.

Dve trećine od 180 zemalja koje su praćene imaju lošiji učinak nego prethodne godine. Pad je pogodio sve kontinente.

2014. je obeležena veoma visokim nivoom nasilja nad novinarima širom sveta, uključujući i pažljivo organizovane pretnje.

71 novinar je ubijen u 2014, najviše u Siriji, Palestini, Ukrajini, Iraku I Libiji. 119 novinara je kidnapovano u 2014, što je za 30 odsto više nego 2013.

RBF poziva svu slobodnu štampu i medijske organizacije da se pridruže ovom apelu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend