02. nov 2015.

Tanjug radi – Zakon o Tanjugu prestao da važi

397138_tanjug-logo_fIstekom roka za privatizaciju medija, 31. oktobra u ponoć, prestao je da važi i Zakon o Javnom preduzeću Novinska agencija Tanjug. Istovremeno, neuspešno je okončana privatizacija nacionalne novinske agencije jer ni u drugom krugu nije bilo zainteresovanih za kupovinu, iako je početna cena bila 380.467,87 evra, što je polovina od procenjene vrednosti

Zakon je prestao da važi, kao i finansiranje iz državnog budžeta, pa je neizvesna sudbina državne novinske agencije i 188 zaposlenih.

Na pitanje šta će biti sa Tanjugom, UNS odgovor nije dobio ni od Agencije za privatizaciju, ni od Ministarstva kulture i informisanja, kao ni od direktorke Tanjuga Branke Đukić.

Kako je rečeno UNS-u u Agenciji, čeka se na instrukcije od Ministarstva kulture i informisanja o daljoj proceduri za agenciju Tanjug.

“Ne moramo da imamo Zakon da bismo radili”, odgovorila je Branka Đukić na pitanje UNS-a šta se sada dešava sa Tanjugom, s obzirom na to da je 31. oktobra 2015. godine prestao da važi Zakon o Javnom preduzeću Novinska agencija Tanjug.

Članom 18. Zakona navodi se da se „za novinsko-agencijsko poslovanje Tanjuga primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje javno informisanje”.

Zakon o javnom informisanju i medijima predviđa da mediji koji nisu prodati, budu privatizovani prenosom kapitala zaposlenima bez naknade ili ugašeni.

Kako je danas prenela agencija Beta, na pitanje o daljoj sudbini Novinske agencije Tanjug, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da „ne zna ništa tačno“.

„Nisam se dubinski u to mešao. Ne znam koji su mediji privatizovani, a koji ne. Nisam se bavio time, pitajte (ministra kulture i informisanja) Ivana Tasovca“, kazao je Vučić.

Podsećamo da je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković nedavno izjavio da je besplatna podela akcija nešto što zakon prepoznaje kao sledeću fazu kada je u pitanju Novinska agencija Tanjug.

Od 73 medija, prodato je 36, dok će ostalih 37 biti privatizovano prenosom kapitala bez naknade zaposlenima ili im sledi gašenje.

Kako je UNS-u već rečeno iz Agencije za privatizaciju, Agencija će od 2. novembra početi da dostavlja Odluke o obustavi postupka privatizacije metodom prodaje kapitala i nastavkom postupka privatizacije metodom besplatne podele akcija, što znači da i zaposleni u Tanjugu, koji nemaju upisane akcije, imaju pravo na besplatan kapital ove agencije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend