20. avg 2014.

Srpski PEN centar: Drakonska kazna listu Danas

pen-logo-m1Srpski PEN centar je zaprepašćen zbog ishitrene i drakonske odluke Poreske uprave kojom je dnevni list Danas kažnjen sa tri miliona dinara zbog neprimenjivanja zakona o zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Srpski PEN centar danas u saopštenju najoštrije osuđuje tu odluku jer se njome dovodi u pitanje opstanak dnevnog lista Danas i ugrožavaju radna i ljudska prava njegovih novinara i saradnika.

Ova odluka Poreske uprave predstavlja gušenje slobode medija u Srbiji, utoliko pre što proističe iz zakona koji se vrlo selektivno primenjuje, navodi PEN centar.

Kada se izrekne ovakva kazna jednom dnevnom listu, onda se ne primenjuje zakon, već se ćitav slučaj postaje još apsurdniji kada se ima u vidu da su u listu Danas zaposlene već dve osobe sa invaliditetom, i to ne po sili zakona već zato što je redakcija lista Danas smatrala da su im ti ljudi potrebni zbog svoje stručnosti i profesionalnost, ističe PEN centar.

Tako da je kažnjavanje Danasa, kako navodi Centar, zbog toga što su osobe sa invaliditetom primili pre stupanja na snagu pomenutog zakona predstavlja obesmišljavanje i zakona i zakonske procedure.

Ova odluka Poreske uprave predstavlja gušenje slobode medija u Srbiji, utoliko pre što proističe iz zakona koji se vrlo selektivno primenjuje, navodi PEN centar.

Srpski PEN centar zahteva od Poreske uprave, Ministarstva finansija i Vlade Srbije da hitno preispitaju i ukinu ovu presudu koja može da ugrozi nesmetan rad jednog od najuglednijih srpskih dnevnika.

Takođe je pozvao javnost da podrže list Danas i slobodu štampe u Srbiji koja ne može biti dovedena u pitanje pod bilo kojim izgovorom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend