20. avg 2014.

Kancelarija: Otmičari novinara nepoznati i posle 16 godina

kanczakosovoKancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, pred sutrašnje obeležavanje godišnjice otmice srpskih novinara kod Orahovca, sa žaljenjem konstatuje da ni posle 16 godina nisu pronađeni otmičari novinarske ekipe Radija Prištine, DJura Slavuja i Ranka Perenića.

Takođe, nisu pronađeni ni oni koji već dve godine za redom uklanjaju obeležje koje nestalim kolegama postavljaju Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM), na putu Velika Hoča-Zočište u opštini Orahovac, gde su 21. avgusta 1998. godine nestali DJuro Slavuj i Ranko Perenić, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju, Kancelarija za Kosovo i Metohiju pozvala je međunarodnu zajednicu i nadležne institucije na Kosovu da ponovo otvore istragu i utvrde i obelodane istinu o zločinu za koji se navodi da „ne sme biti zaboravljen i ne sme ostati nekažnjen, kao ni ostali zločini nad novinarima na Kosovu i Metohiji“.

Kancelarija je navela i to da još nisu rasvetljena ubistva i otmice Ljubomira Kneževića, novinara prištinskog „Jedinstva“ i dopisnika Politike, koji je otet 6. maja 1999. godine kod Vučitrna i Aleksandra Simovića, novinara i prevodioca, koji je nestao pre tačno 15 godina, 21. avgusta 1999. godine u Prištini.

Kancelarija je navela i to da još nisu rasvetljena ubistva i otmice Ljubomira Kneževića, novinara prištinskog „Jedinstva“ i dopisnika Politike, koji je otet 6. maja 1999. godine kod Vučitrna i Aleksandra Simovića, novinara i prevodioca, koji je nestao pre tačno 15 godina…

Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca, dodaje se.

Takođe, Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, a medijskog radnika Maila Buljevića je 25. juna 1999. godine, nedaleko od izbegličkog centra u Prištini, otela OVK, saopštila je Kancelarija.

„Rasvetljavanje ovih zločina i pronalaženje i kažnjavanje zločinaca bio bi značajan korak u vraćanje poverenja u međunarodnu zajednicu i pokrajinske insitucije, vladavinu prava u Pokrajini i nadu da se takvi zločini na Kosovu i Metohiji više nikada neće ponoviti“, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend