05. mar 2016.

Stara Pazova i Kula krše Zakon o javnom informisanju

medijska koalicijaKoalicija novinarskih i medijskih udruženja upozorava javnost da su opštine Stara Pazova i Kula u postupku konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja – prekršile Zakon o javnom informisanju i medijima, kao i Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, iako ovi procesi nisu dovedeni do kraja ni u jednoj od ovih lokalnih samouprava

Stara Pazova je 11. februara objavila konkurs koji je sadržavao čitav niz nepravilnosti, a koji ukazuju na moguću diskriminaciju medija i medijskih sadržaja. Konkurs je koncipiran tako da, prema proceni Koalicije, njegove odredbe i uslove može da ispuni samo jedan medij. Koalicija je 16. februara uputila dopis ovoj lokalnoj samoupravi sa molbom da ispravi nepravilnosti i uskladi konkurs sa Zakonom i Pravilnikom, ali se lokalna samouprava oglušila o našu molbu. Stav je Koalicije da ne predlaže članove nezavisne stručne komisije za ocenu predloga projekata ukoliko je konkurs u suprotnosti sa zakonom, pa kandidate nije predložila ni u ovom slučaju. To međutim ne znači da Koalicija novinarskih i medijskih udruženja realizaciju ovog konkursa neće pratiti do kraja.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, kao koalicija reprezentativnih organizacija, uputila je predlog za članove nezavisnih stručnih komisija opštini Kula, ali niti jedan od naših predloga nije prihvaćen. Predsednik opštine Kula Dragan Trifunović imenovao je u komisiju zaposlenog u Opštinskoj upravi, što je suprotno zakonu, koji predviđa da se članovi komisije biraju iz reda “nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika”, a da se “većina članova komisije imenuje na predlog medijskih i novinarskih druženja, ukoliko takav predlog postoji”. Nejasno je na osnovu kojih kriterijuma su odabrana i preostala dva člana komisije, novinar Mihajlo Zazuljak i pesnik Zoran M. Mandić, niti ko ih je predložio, a ime ovog potonjeg se pojavljivalo i ranije, u nekim drugim „stručnim komisijama“ na konkursima koji nisu bili usklađeni sa zakonom.

O kršenju zakona u Staroj Pazovi i Kuli, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja informisaće Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao i druge nadležne organe i institucije.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Lokal Pres, od početka primene nove medijske legislative prati zakonitost sprovođenja konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja u skladu sa javnim interesom u lokalnim sredinama, kao i na pokrajinskom i republičkom nivou.

Beograd-Novi Sad-Kragujevac, 4. mart 2016.

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal Pres

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend