06. mar 2015.

Stefanović: Nema medija bliskih vlasti

stefanovicMinistar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da u Srbiji nema medija koji je blizak vlasti

Kakve sam izmišljotine čitao o sebi i gledao, mogu da vam pouzdano kažem da u Srbiji nema medija koji je blizak vlasti, kontatovao je Stefanović, odgovarajući na novinarsko pitanje da li je istinito pisanje jednog lista bliskog Vladi o obezbeđenju urednice „Insajdera“ Brankice Stanković.

On je, posle prezentacije uređaja za otkrivanje falsifikovanih dokumenata na aerodromu Beograd, istakao da se to posebno vidi iz odnosa medija prema premijeru Aleksandru Vučiću.

Ako bih demantovao sve što se pojavi u medijima, morao bih time da se bavim čitav dan. Ne mogu svakog dana da se pojavljujem i demantujem ili potvrđujem nešto, objasnio je Stefanović i dodao da posebno ne bi smeo da priča o štićenim ličnostima, jer bi time ugrozio njihovu bezbednost.

Prema njegovim rečima, bio bi neodgovoran kada bi informacije o obezbeđenju Brankice Stanković ili bilo koje druge osobe koja se obezbeđuje delio sa „širim auditorijem“, jer to nije stvar za javnost.

Stefanović je najavio da će uskoro doći do promena u sistemu obezbeđnja ličnosti, jer će to ubuduće raditi samo Uprava za obezbeđenje, a ne i pripadnici specijalnih jedinica, što je do sada bio slučaj.

Specijalci više neće biti bebisiterke, poručio je Stefanović, i dodao da nema ništa protiv da pripadnici specijalnih jedinica pređu u Upravu za obezbeđenje, „ako su vezani za tu ličnost, ili ako štićena ličnost to želi“.

On je rekao i da svaka štićena ličnost ima pravo da se odrekne obezbeđenja, ako misli da su policijske procene loše, i da to pismeno zatraži, ali da niko od njih to do sada nije učinio.

Stefanović je sve osobe koje policija štiti pozvao da na to pristanu i ubuduće, i da imaju poverenja u policijske procene, jer „nikome obezbeđenje nije postavljeno bez ikakvog razloga“.

Kontrola po evropskim standardima

Stefanović je danas na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ obišao pripadnike granične policije koji rade na sistemu za kontrolu dokumenata i poručio da srpska policija postaje sve sposobnija da radi te poslove u skladu sa evropskim standardima.

Stefanović je nakon razgovora sa pripadnicima graničke policije koji su uz pomoć ambasada Francuske i Nemačke završili odgovarajuću obuku najavio da će MUP i dalje nastaviti da ulaže u obuku ljudi, ali i savremenu tehniku.

„Hoćemo da pokažemo da su Republika Srbija i njena policija čvrst, jak i pouzdan partner koji može na adekvatan način da zaštiti svoju granicu i pruži asistenciju i svima u okruženju“ rekao je on.

Prema njegovim rečima u prošloj godini na srpskim granicama otkriveno je oko 400 lažnih stranih dokumenata od čega jedna četvrtina na beogradskom aerodromu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend