16. mar 2015.

Suspenzija voditelja „Top Gira” korak bliže otkazu

Dok čeka da mu Bi-Bi-Si produži ili otkaže ugovor, Klarkson je pratio fudbalski susret Čelsija i Pari sen žermena (Foto Rojters)

Dok britanski mediji već naslućuju da je suspenzija Džeremija Klarksona, voditelja emisije o automobilima „Top gir” (Top Gear), uvod u njegov otkaz na Bi-Bi-Siju, oko 660.000 poštovalaca popularnog TV lica potpisalo je internet peticiju da se prikazivanje emisije nastavi.

Novinari tabloida „Miror” našli su preksinoć Klarksona (54) na utakmici Lige šampiona između Čelsija i Pari sen žermena gde su ga pitali da li je zabrinut zbog mogućeg otkaza, na šta je on odgovorio: „To se bliži, zar ne?”

Pozivajući se na neimenovani izvor sajta RadioTimes.com, „Indipendent” piše da je Klarksonov odnos sa direktorima britanskog javnog servisa toliko loš da on nije siguran da li će moći da nastavi rad na Bi-Bi-Siju čak i ukoliko bi ga oslobodili optužbi.

Prezenter najpoznatijeg programa o automobilima suspendovan je do okončanja interne istrage o njegovom navodnom fizičkom napadu na producenta, zbog čega je odloženo i prikazivanje tri poslednje emisije ovogodišnje sezone. Britanski mediji procenjuju da bi zbog otkazivanja tih epizoda, Bi-Bi-Si mogao da pretrpi štetu od nekoliko miliona funti, podsećajući da su pravo emitovanja otkupile brojne televizije širom sveta.

Suspenzija se dogodila neposredno pre nego što se očekivalo da Klarkson na još tri godine produži ugovor sa Bi-Bi-Sijem koji mu ističe krajem meseca.

Incident je samo poslednji u nizu ispada voditelja prethodno opominjanog zbog provokacija na nacionalnoj i rasnoj osnovi i uvredljivih šala u emisiji.

Pojedini komentari smatraju da je Bi-Bi-Si dosad opraštao gafove voditelja samo zbog velikog novca koji njegova emisija donosi. Komentatorka „Gardijana” kaže da je ovaj slučaj otkrio da Bi-Bi-Si toleriše rasizam, ali da povlači crtu kada dođe do fizičkog obračuna. Ona ironično poziva Britance da ne liju suze za voditeljem, i prognozira da će on sa svojim političkim njuhom i krugom prijatelja, u najmanju ruku biti novi član parlamenta.

Kameron: Deca bi mi bila razočarana ako „Top gir” prestane da se emituje

Britanski premijer Dejvid Kameron, inače Klarksonov prijatelj, rekao je da ne zna šta se tačno dogodilo i da zbog toga ne želi da se meša u odluke televizije. Političar je konstatovao kako je reč o talentovanom voditelju koji zabavlja mnogo ljudi, uključujući i njegovu decu koja bi bila razočarana ukoliko se njihov omiljeni šou više ne bi prikazivao.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend