23. sep 2016.

Susret Vukosavljevića sa bivšim ministrima

Vladan-Vukosavljevic-MCMinistar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević organizovao je danas neformalni susret na koji su pozvani svi ministri kulture od uvođenja višestranačja. Pozivu su se odazvali Dragan Kojadinović, Vojislav Brajović, Bratislav Petković, Nebojsa Bradić i Branislav Lečić

Vukosavljević je u izjavi Tanjugu rekao da je sa bivšima ministrima razgovarao o njihovim iskustvima i kako oni svojim iskustvom mogu da pomognu, kao i o stanju na srpskoj kulturnoj sceni.

„Mi smo na stanovištu, a to je i bio osnov za ovaj susret, da je kultura pitanje tradicije, kontinuiteta i ljudi koji se bave poslovima iz oblasti kulture. Nesumnjivo je da bivši ministri imaju veliki potencijal da svojim iskustvom, znanjem i dobrom voljom pomognu našim naporima da kulturnu scenu i procese unapređujemo“, istakao je Vukosavljević.

On je kazao da je ovo prvi u nizu sastanaka koje će imati, ne samo sa bivšim ministrima, nego i sa drugim kulturnim poslenicima.

Vukosavljević je naglasio da je današnji suret simbolično trebalo da afirmiše stav da je kultura kontinuitet, a u suštinskom smislu je bio početak dijaloga koji treba da doprinese novim idejama, novim koncepcijama, podeli iskustava u ambijentu koji će biti podsticajan za našu kulturnu sredinu.

Ministar je izrazio uverenje da će ovakvi susreti dovesti do odličnog rezultata i kao neke od tema koje su iznete tokom današnjeg, prvog susreta pomenuo neophodnost podsticanja i afirmacije opštih kulturnih vrednosti u društvu, kulture govora i jezika, kao i da je potrebno doneti nekoliko važnih zakona.

„Zakoni jesu takvi da kultura može uspešnije da se formira, razvija i deluje. To su zakoni o pozorištu, kinematografiji, zaštiti kulturne baštine“, naveo je Vukosavljević.

Ministar se u izjavi Tanjugu osvrnuo i na činjenicu da je članovima Nacionalnog saveta za kulturu istekao mandat, ističući da će oni tu funkciju obavljati do imenovanja novog saveta što će biti, kako je rekao, vrlo brzo i u zakonskom roku.

„Očekujemo da Nacionalni savet za kulturu preuzme čvršću i odlučniju ulogu, savetodavnu, ali veoma važnu u našem sistemu“, rekao je Vukosavljević, pomenuvši i kontruktivan dijalog sa predsednicom Narodne skupštine i skupštinskog odbora za kulturu Majom Gojković o tome kakva će biti zakonodavna aktivnost u narednom periodu.

„Više aktivosti se odvija paralelno i sa optimizmom očekujem nastavak našeg posla“, rekao je Vukosavljević.

Lečić i Petković: Mudar, ohrabrujući potez ministra

Bivši ministri kulture Branislav Lečić i Bratislav Petković pozitivno su danas ocenili poziv aktuelnog ministra Vladana Vukosavljevića na neformalan sastanak tokom kojeg su razgovarali o razmeni iskustava, kulturnoj sceni i načinima da se ona unapredi.

Ministar Vukosavljević je organizovao neformalni susret na koji su pozvani svi ministri kulture od uvođenja višestranačja, a pozivu su se odazvali, pored Petkovića i Lečića, i Dragan Kojadinović, Vojislav Brajović i Nebojša Bradić.

„Ministar Vukosavljević napravio je dugoočekivani gest, koji pokazuje da pozicija ministra definitivno predstavlja sublimativni faktor, jako važan za kulturu, a usudiću se da kažem i za unutrašnju i spoljašnju politiku ove zemlje“, ocenio je Lečić u izjavi Tanjugu.

On je istakao da iako neformalan, današnji susret predstavlja veliko ohrabrenje.

„Ako sam se sa nečim lošim susretao, kao čovek koji se bavi i koji se bavio politikom i bio ministar, jeste nedostatak shvatanja da je kultura nešto što ne trpi negiranje onoga što je bilo i sada sve od mene počinje. Taj princip je poguban i veoma loš u našoj zemlji, vrlo često sam ga definisao kao taštinu, ego i opsednutost, a sada mogu da kažem da je vreme i sve što se u ovoj zemlji dešavalo, otvorilo prostor za drugačije ponašanje i ministar Vukosavljević upravo dokazuje da ta sublimacija i to novo ponašanje mogu da dožive uspeh“, naglasio je Lečić.

On smatra da svaki čovek u jednoj instituciji kao što je Ministarstvo kulture i uopšte sektor kulture koji prožima celo društvo, mora prepoznavati šta je dobro urađeno i ono što treba još uraditi.

„Kultura je kontinuitet, a mi smo prolaznog karaktera. Svi mi, koji smo bili ministri, pojavimo se i odemo, naš mandat nekad traje kraće ili duže, sve zavisi kako partija koja nas je delegirala prođe na izborima, ali to nema veze sa kulturom. Ona mora da bude identitet društva, lična karta, projekcija za budućnost koja mora da se neguje bez obzira koja je politička partija na vlasti“, poručio je priznati glumac.

On je naglasio da je ta činjenica stvorila velike nacije koje su tradicionalno demokratske, a koje su takve samo zato što su kulturu prepoznale kao sopstvenu legitimaciju, kao odbranu svojih interesa i jer su afirmisale one vrednosti koje predstavljaju to društvo.

„Naš zadatak, a to je strategija kulturnog razvoja, koju ovo ministarstvo želi da napravi i uobliči, zahteva preslišavanje iskustava svih dosadašnjih ministara, tematsko okupljanje oko stvari koje možemo da rešimo ne samo kao ministri, već i autoriteti koji se time bave, a oni mogu biti prozvani uprkos političkim pripadnostima. Politika ne sme da bude prepreka za šustinske stvari koje su vezane za privredni i za kulturni razvoj ove sredine“, naglasio je Lečić.

„Mi moramo najzad da odrastemo, ne smemo više da se delimo, jer je to suviše veliki luksuz za jednu malu zemlju, koja je na neki način ozbiljno, istorijski, ali i posmatrano u modernom dobu, napadnuta i ugrožena, kako spolja tako i iznutra. Politika ne sme da razdvaja naše društvo oko suštinski važnih interesa ove nacije“, podvukao je Lečić.

Petković smatra da je susret bivših i aktuelnog ministra veoma značajan, jer je „u našoj kulturi, kao i svugde prisutna jedna vrsta diskontinuiteta“.

„Ovo je značajno da se nađemo zajedno i da iskustva koja smo stekli podelimo. Mislim da je potez ministra Vukosavljevića značajan i predložio sam da to postane praksa. Smatram da iskustva, koja smo stekli tokom svojim mandata, mogu biti dragocena pomoć sadašnjem ministru“, rekao je Petković.

On je dodao da su tokom neformalnog susreta razgovarali o strategiji u kulturi i kulturi uopšte i ocenio to kao „zaista mudar potez“ ministra Vukosavljevića.

 Foto: Medija centar Beograd 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend