23. sep 2016.

Javna pitanja o trošenju javnog novca

Za media Portal već nekoliko meseci bezuspešno pokušava da dobije odgovore na mnogobrojna važna pitanja u vezi trošenja javnog novca u Zaječaru, međutim gradonačelnik Velimir Ognjenović uporno ignoriše sve naše mejlove i zahteve. S obzirom na činjenicu da mnogobrojna dokumenta, do kojih smo došli istražujući u okviru projekata „Infokus“ koji finansira EU i „Kompas“ koji sufinasira Ministarstvo kulture, ukazuju na očigledne zloupotrebe i nenamensko trošenje desetina, čak stotina miliona dinara, odlučili smo da pitanja ubuduće postavljamo javno

Ovog puta postavićemo pitanja o trošenju javnog novca za sufinansiranje medijskih sadržaja:

– Zašto GU Zaječar nije, u skladu sa zakonom, ocenila finansijske i narativne izveštaje o realizaciji sufinansiranih medijskih sadržaja za 2015. godinu?

– Uvidom u finansijske i narativne izveštaje pojedinih medija, kojima je „opravdano“ više od 20 miliona dinara, zaključili smo da ta sredstva nisu na zakonit način utrošena. Da li je gradonačelnik Zaječara zapravo poklonio taj novac?

– U toku je konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja u 2016. godini. Procedura nije sprovedena po zakonu, a većinu članova komisije ne čine medijski stručnjaci koje su predložila medijska udruženja. Tim povodom se oglasila saopštenjem medijska koalicija (UNS, NUNS, NDNV Lokal pres), pozivajući GU Zaječar da poštuje Zakon o javnom informisanju i medijima. Da li će GU Zaječar ispraviti nezakonite odluke i sprovesti konkurs po zakonu?

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend