10. jan 2016.

Svedočenje Aleksandra Tijanića o ubistvu poznatog novinara: Ćuruvija je hteo da pravimo stranku

16090_tijanic-d-goll-alo_fAleksandar Tijanić, bivši direktor RTS, u iskazu u Višem sudu pre devet godina direktno je optužio režim Slobodana Miloševića za ubistvo Slavka Ćuruvije jer im je on zbog prevelikog opozicionog kapaciteta postao preopasan

Svedočenje bivšeg čelnika RTS istražnom sudiji Draganu Lazareviću dato 11. januara 2007. nikada dosad nije objavljeno. „Blic“ ekskluzivno donosi svedočenje u kojem Tijanić detaljno objašnjava šta je prethodilo ubistvu njegovog prijatelja.

– Slavka niko nije mogao da ubije bočno, samo država… znalo se ubija država, mi ostali smo lovine, oni koji su uz državu su bezbedni. Da se pojavila bilo koja druga grupa koja ubija van države ona bi bacila rukavicu državi, DB i time odeljenjima likvidatora… to nije bilo moguće – rekao je tada Tijanić.

On je naveo da je presuđeno na „najvišem mestu“.

– Tvrdim da je bila kolektivno delo, tvrdim da je moguće da je sastav porote koja je donela odluku odgovarala sastavu tadašnje vlade i tvrdim da je državni mehanizam za odstrel organizovao i izveo to ubistvo.

Tijanić je u svom iskazu naveo da je Ćuruvija za Miloševićev režim postao preopasan.

– To je bilo doba kada je, za sve vreme Slobine vladavine, srpska opozicija imala najmanji ugled. Usred situacije kada je izgledalo da je Sloba uspeo da zavadi opoziciju, da je uspeo da smiri novinare, odjednom se pojavljuje Slavko. Milošević je sve držao pod kontrolom sem malih tačaka otpora, gde je Slavko bio najistaknutija tačka – svedočio je Tijanić.

Bivši direktor RTS podsetio je na brojne tribine koje je održao Ćuruvija, a koje su bile veoma posećene. Tijanić je ispričao i dosad nepoznatu stvar – da je Ćuruvija čak razmišljao da osnuje stranku.

– Meni je predlagao da pravimo političku stranku… Rekao mi je da ćemo se efikasnije boriti ako kombinujemo političku stranku i novine.

Opisao je i kada je pred izlazak teksta u „Evropljaninu” protiv Miloševića izbila svađa u redakciji, pa je Ćuruvija prelomio da tekst izađe:

– To je tekst za koji je, kada smo ga objavili, šef tadašnje opozicione stranke, danas jedan od najuglednijih Srba, rekao: Tekst je Biblija srpske opozicije i otpora Miloševiću. Ja sam hteo da tom mom tekstu dam veći značaj, pa sam molio Slavka da to potpišemo zajedno, na kraju je pristao.

HRONOLOGIJA ZLOČINA

– UBISTVO

11. aprila 1999. na Uskrs ubijen u Beogradu Slavko Ćuruvija u ulazu zgrade gde je živeo.

– SVEDOČENJE

8. januara 2014. Milorad Ulemek Legija svedočio da mu je Radomir Marković, šef Resora državne bezbednosti ispričao da su Ćuruviju ubili Miroslav Kurak i Ratko Romić.

– OPTUŽNICA

23. mart 2015. potvrđena optužnica protiv Radomira Markovića, Milana Radonjića, Miroslava Kuraka, koji je u bekstvu, i Ratka Romića.

– SUĐENJE

1. jun 2015. Počelo suđenje četvorici optuženih da su ubili Slavka Ćuruviju.

Mihajlović mi je napisao imena ubica

Tijanić je kazao i da mu je Dušan Mihajlović (67), bivši ministar policije, dao cedulju na kojoj su bila imena dvojice ubica Ćuruvije i da je jedno bilo prezime Kurak.

– Ta priča o tome ko je pucao na Slavka je apsolutno nižerazredna, ako ne postoji trag od onog ko je presudio da Slavko bude ubijen – rekao je tada Tijanić.

Povezane priče

Jelena Ćuruvija: Moj otac je iz straha hteo da pravi stranku

Tijanićev iskaz o ubistvu Ćuruvije: Mislili smo da će mene prvog ubiti

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend