16. nov 2015.

Taksa plus budžet trajno rešenje za RTS i RTV?

RTS-tOEBS: Ne treba stavljati javne servise u poziciju koja bi mogla da ugrozi njihovu nezavisnost i profesionalizam. Do kraja godine očekuje se izmena Zakona o javnim servisima

Model finansiranja javnih servisa koji će se primenjivati od 1. januara, a koji će podrazumevati i taksu koju će građani plaćati i određena sredstva iz budžeta, mogao bi da bude trajno rešenje, saznaje Danas u Nemanjinoj 11. Prema saznanjima našeg lista, kako bi rešenje koje je predočio premijer o finansiranju javnih servisa bilo zakonski osnovano, do kraja godine Vlada Srbije, a potom i parlament, moraće da usvoje izmene Zakona o javnim servisima. U izmenjenom zakonu, kako se za sada razmišlja, kombinovani model finansiranja, po uzoru na pojedine evropske zemlje, neće biti vremenski ograničen.

Premijer Aleksandar Vučić odlučio je da će se RTS i RTV od naredne godine finansirati delom iz takse koja neće iznositi više od 150 dinara, dok će istovremeno država izdvojiti iz budžeta još četiri milijarde dinara. Rešenje o načinu naplate takse se još utvrđuje, ali predstavnici RTS i dalje očekuju da će se ponovo naplaćivati uz račun za električnu energiju, ali ovoga puta kao sastavni deo računa.

Zakonom, usvojenim prošle godine, predviđeno je da država od 1. januara 2016. prestane da finansira javne servise i da se uvodi ponovo taksa o čijoj visini odluku donosi UO RTS i koji je već pre nekoliko nedelja utvrdio da će ona iznositi 500 dinara. Generalni direktor RTS Dragan Bujošević je, inače, izjavio za Danas da će predstavljeni model finansiranja biti manje od onoga što su oni očekivali, odnosno da će biti u minusu za 20 miliona evra, ali da to gledaoci neće primetiti.

U kabinetu predstavnice OEBS za slobodu medija Dunje Mijatović ističu za Danas da se modeli finansiranja javnih servisa razlikuju od zemlje do zemlje, da zavise od troškova, ali i od političkih i zakonskih odluka. „Samim tim, ne možemo da komentarišemo konkretan način finansiranja bez adekvatne analize. Vitalna uloga javnih servisa je jedno od važnih pitanja slobode medije i o tome je razgovarano na sastanku premijera Srbije i Dunje Mijatović u Beogradu, u martu ove godine“, napominju u OEBS.

Oni dodaju da je generalno stanovište predstavnice OEBS za slobodu medija o finansiranju javnih servisa, bilo dualno ili ne, jeste da treba da se obezbede stabilna sredstva za adekvatnu primenu onoga što je zadatak javnih servisa i da ne treba stavljati javne servise u poziciju koja bi mogla da ugrozi njihovu nezavisnost i profesionalizam.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da najava promene Zakona o javnim medijskim servisima predstavlja ozbiljno ugrožavanje ideje javnog servisa i dalje prolongiranje uspostavljanja uslova za nezavisan rad ovih važnih institucija za društvo i građane.

„Nastavak finansiranja iz budžeta predstavlja omču oko vrata javnih servisa koju država, odnosno vlast može zatezati po potrebi, u slučaju da nisu dovoljno kooperativni, odnosno ukoliko svoju uređivačku politiku usmeravaju građanima a ne vladajućoj eliti“, navodi se u saopštenju udruženja.

NUNS i NDNV smatraju da je tragično što je propuštena cela godina da se izvrše sve pripremne aktivnosti za uvođenje pretplate, odnosno takse, i da se kroz široku društvenu akciju ukaže građanima da će oni svakako plaćati rad javnih servisa, svejedno da li direktno ili iz budžeta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend