23. dec 2015.

Taksa za RTS niža od kutije cigara

rts-rtv-1Skupština Srbije usvojila je taksu za RTS i RTV, koja će zameniti dosadašnju pretplatu. Premijer Aleksandar Vučić kaže da 150 dinara mesečno po domaćinstvu za očuvanje nacionalnog servisa nije skupo

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Novom Sadu da cena pretplate za RTS od 150 dinara mesečno nije visoka, a povodom najava da će se građanima seći struja zbog neplaćanja, rekao je da to nije baš tako.

O tome će se tek razgovarati, rekao je premijer novinarima.

„Mislim da 150 dinara nije mnogo. To je mnogo manje od pakle cigareta i mnogo manje od 500 dinara o čemu smo ranije pričali“, naveo je.

Prema njegovom mišljenju, važno je da se sačuva nacionalni servis, iako, kako kaže, zna da mnogi imaju primedbe koje su političke i stižu sa različitih strana.

Vučić je rekao da ima primedbi o tom pitanju i u stranci koju vodi, te dodao da da nije loše da postoje različita mišljenja.

„Mislim ipak da to nije preveliki problem ali moguće je da nisam uvek u pravu“, rekao je premijer.

Novu TV taksu Skupoština Srbije je usvojila na sinoćnoj sednici a Vlada nije prihvatila nijedan amandman na predloženi zakon.

Privremeno uređivanje načina naplate takse za javni medijski servis predviđa da taksa za RTS i RTV iznosi 150 dinara i da je građani plaćaju kroz račun za struju.

Stav da se ne prihvati nijedan od 47 amandmana podržao je i skupštinski Odbor za kulturu i informisanje na današnjoj sednici.

U periodu od 1. januara do 31. decembra sledeće godine javni medijski servisi delimično će se finansirati iz budžeta Srbije, a delimično iz takse koja će iznositi 150 dinara, a biće naplaćena preko računa za utrošenu električnu energiju, što obezbeđuje visoki stepen naplate takse, predviđeno je predloženim zakonom.

Sredstva od uplaćene takse na području Srbije van teritorije Vojvodina biće prihod RTS, dok će 70 odsto sredstava uplaćenih na teritoriji Vojvodine ići RTV, a ostatak RTS.

Za sprovođenje zakona obezbeđena su sredstva, a stupiće na snagu dan posle objavljivanja u Službenom glasniku, kako bi se odmah obezbedili uslovi za nesmetan rad javnog servisa i obavljanja njihove delatnosti koja je u funkciji javnog interesa.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend