12. mar 2016.

Tarık Günersel: Novinar Barış İnce provest će gotovo dvije godine u zatvoru zbog akrostiha koji tvori “Lopov Tayyip”

turci-slika.jpg1_-700x479_facebookBarış İnce, bivši urednik i sadašnji novinar lijevo orijentiranih turskih dnevnih novina BirGün, osuđen je u utorak, 8. ožujka o.g. na kaznu zatvora u trajanju od 21 mjeseca zbog toga što je „uvrijedio“ turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, izvijestio je Mapping Media Freedom

Inicijalno, İnceu se sudilo zbog izvještaja o korupcijskoj aferi koja je potresla Tursku u periodu od 17. do 25. listopada 2013. godine, kada je došlo do smjena u tadašnjoj Vladi na čelu koje je tada bio Erdoğan. Kako piše CPJ, tada se İncea teretilo za klevetu te iznošenje tajnih podataka. Na suđenju održanom u listopadu 2014. godine iznio je pred sudom pisanu obranu, koja je bila napisana u obliku akrostiha tako da su prva slova svakog paragrafa tvorila riječi “Hırsız Tayyip” (Lopov Tayyip). Sud je godinu dana kasnije İnceu iznio kaznu od 11 mjeseci zatvora, no nakon što su novine BirGün objavile taj akrostih na naslovnici, tužitelji su ga pozvali na novo suđenje pod novom optužbom zbog vrijeđanja predsjednika.

Sud u Istanbulu je u utorak zaključio kako taj njegov čin krši članak 299 turskog kaznenog zakona te je osuđen na kaznu zatvora. U svojoj obrani İnce je rekao kako to mora biti ili nesretna slučajnost ili Božje djelo, prenio je Turkish weekly.

Nakon što je osuđen na kaznu zatvora zato što je „uvrijedio“ predsjednika, İnce je na svom Twitter profilu napisao: „21 mjesec u zatvoru! Mi ćemo izaći, smijati se i razgovararti. Ali u budućnosti naša će se ih djeca sjećati kao fašističkih lopova.“

Tarık Günersel, kolumnist novina BirGün i bivši predsjednik turskog P.E.N. centra, za Fairpress  se osvrnuo na represiju koju provodi turska vlast predvođena Erdoğanom:

Pokret koji predvodi Erdoğan, organiziran pod vodstvom stranke AKP, pokušava transformirati sekularnu republiku Tursku u neoliberalni teokratski režim. Ja to nazivam “sudizacijom Turske”. Vlada SAD-a je također odgovorna za to. Huntington je u svojoj knjizi Sukob civilizacija napisao 1996. godine kako “Turska treba napustiti sekularno Atatürkovo nasljeđe i prihvatitit islamistički režim, te postati dio srednjeg istoka, a ne Europe”. Zašto? Kako bi se pridobila veća kontrola nad područjima s rezervama nafte kroz turske mehanizme. Da je bilo manje nafte na srednjem istoku, posljednjih 100 godina izgledalo bi potpuno drugačije. Erdoğanovi despotistički napadi koji uključuju govor mržnje dovode do reakcija. Jedna od najhrabrijih jest ona novina BirGün (Jedan dan), koja je lijevo orijentirana novina i distribuira se širom države. Mnogi pisci su podržali novine, uključujući i mene kao njihovog kolumnista. BirGün je nedavno započeo kampanju kako bi opstao. Potreban je veći broj čitatelja te veći financijski doprinosi.

Novinar BirGüna, Barış İnce provest će gotovo dvije godine u zatvoru zbog akrostiha koji tvori “Lopov Tayyip” – referirajući na rašireno uvjerenje, osobito nakon Erdoğanove afere s telefonskim razgovorom o ilegalnim financijskim radnjama s njegovim sinom Bilalom, koja se odigrala u jednom prosinačkom tjednu 2013. godine, dodao je Günersel.

Za komentar smo se obratili Turskom udruženju novinara (TGS) iz kojega su se osvrnuli na svoje priopćenje u kojem osuđuju napade na novinare koji su već postali konstanta u Turskoj:

U svom priopćenju rekli smo kako će novinari nastaviti vikati da novinarstvo nije zločin unatoč svim pritiscima. Pozivamo javnost da brani svoje pravo na pristup informacijama te da se solidarizira u svom djelovanju s novinama i novinarima pod pritiskom.

Udruženje Committee to Protect Journalists (CPJ)pozvalo je turske vlasti na žurno odbacivanje svih optužbi protiv novinara Barışa İncea. Također, upozorili su na činjenicu kako je posljednjih mjeseci obračun vlasti s novinarima u Turskoj uzeo maha, podsjetivši na slučajeve novina Zaman i Today’s Zaman i novinara Cumhuriyeta kojima i dalje prijeti kazna zatvora te su istaknuli kako je turska policija od 1. prosinca 2015. godine uhitila najmanje sedam kurdskih novinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend