10. okt 2015.

Tasovac ćuti, novinarska udruženja reaguju

Komunalci guraju fotografa Istinomera Dragana Kujundžića

Komunalci guraju fotografa Istinomera Dragana Kujundžića

Od kada je Komunalna policija ekipu “Istinomera” udaljila sa Savskog keja tokom snimanja intervjua sa Dobricom Veselinovićem iz “Inicijative Ne da(vi)mo Beograd” prošlo je tačno dve nedelje, a sankcija za odgovorne u Komunalnoj policiji još nema. Podsetimo, tom prilikom su nam napisane prekršajne prijave “zbog ulaska na gradilište i ometanja službenog lica u obavljanju dužnosti”, međutim snimak događaja pokazuje da nigde u blizini nije bilo znakova da je u pitanju gradilište, niti da je prolaznicima zabranjen pristup

Dok novinarska udruženja osuđuju prekid intervjua tražeći disciplinske postupke za komunalne policajce, Ministarstvo informisanja, a ni ministar Ivan Tasovac nisu komentarisali incident. Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović za Istinomer kaže da izostanak reakcije Ministarstva kulture i informisanja odslikava pravi odnos najviših organa vlasti prema slobodi medija, kršenju novinarskih prava i sloboda, kao i slobode izražavanja.

“Naravno da bi u ovakvim slučajevima Ministarstvo informisanja moralo, ako ne saopštenjem, onda nekim gestom ili izjavom da se jasno odredi prema onome što se dogodilo ekipi Istinomera. Međutim, to jednostavno nije praksa tog ministarstva, koje nije reagovalo ili vrlo retko u većini slučajeva na pojave u medijskoj sferi u kojima je vlast ta koja “ljulja kavez”, kako to voli da kaže ministar Tasovac”, napominje Obradović.

On smatra da je neoglašavanje Ministarstva kulture i informisanja deo strategije kako bi se ovakvi i slični slučajevi vremenom zaboravili.

“Mislim da je osnovni razlog što se ministar Tasovac ne oglašava to što je on zapravo ministar kulture, a da je pravi ministar informisanja Aleksandar Vučić”, zaključuje Obradović.

Proteklih dana Istinomer je u više navrata tražio priliku da u intervjuu sa načelnikom beogradske Komunalne policije Nikolom Ristićem dobije odgovore na pitanja da li je i zbog čega ta služba prekoračila svoja ovlašćenja i bez jasnog zakonskog osnova udaljila novinarsku ekipu “Istinomera” sa Savskog šetališta. Iz Komunalne policije saopšteno je da su o ovom slučaju “rekli sve što su imali”.

“Patrola je došla na lice mesta po prijavi NN lica zbog narušavanja komunalnog reda izvođenjem građevinskih radova, rasipanjem građevinskog materijala i prljanjem šetališta na Savskom keju bb, kod restorana “Savanova “. Kako se sa snimka može videti, snimanje niko nije sprečavao, niti je prema licima u prekršaju primenjivana bilo kakva sila nakon što su ista pristala da sarađuju sa komunalnim policajcima”, glasi odgovor beogradske Komunalne policije Udruženju novinara Srbije (UNS) na pitanje zbog čega su napisane prekršajne prijave članovima redakcije “Istinomera”.

Odgovor na pitanje UNS-a, ali i Istinomera da li je utvrđeno da je novinarska ekipa na Keju “izvodila građevinske radove”, nismo dobili. Istinomer će u narednom periodu tražiti odgovore na pitanja da li je komunalna policija pokrenula postupak protiv odgovornih zbog lažne prijave, kao i da li su komunalni policajci na licu mesta utvrdili da novinari “narušavaju komunalni red izvođenjem građevinskih radova, rasipanjem građevinskog materijala i prljanjem šetališta”.

U izjavi Istinomeru i gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao da će tražiti izveštaj o incidentu, iako je, kako smo već naveli, od tog događaja prošlo čak 15 dana.

U svom saopštenju UNS je tražio pokretanje disciplinskih prijava protiv komunalnih policajaca koji su prekinuli snimanje Istinomera. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najpre je osudilo prekid intervjua, a potom sa redakcijom Istinomera podnelo pritužbu na rad Komunalnoj policiji.

Reagovao je i Sindikat novinara Srbije uz napomenu da je rad novinara prekinut na delu obale predviđenom za slobodno kretanje pešaka, gde ne postoji zabrana fotografisanja, „jer je šef komunalne policije tako naredio, na osnovu dojave iz ugostiteljskog objekta“.

“Još jednom je demonstrirana lakoća sa kojom vlast ograničava slobodu medija, ne trudeći se da obrazloži svoje ponašanje“, navodi se u saopštenju Sindikata novinara Srbije.

Postupke Komunalne policije osudile su i pojedine stranke. Beogradski odbor Socijaldemokratske stranke pozvao je gradonačelnika Beograda Sinišu Malog i načelnika Komunalne policije Nikolu Ristića da podnesu ostavke zbog incidenta tokom kojeg su pripadnici te službe, kako se navodi, prekoračili ovlašćenja i sprečili TV-ekipu Istinomera da izveštava s prostora „Beograda na vodi“.

„SDS najoštrije osuđuje ponašanje pripadnika Komunalne policije prema novinarima Istinomera jer je po ko zna koji put prekoračila svoja ovlašćenja i nastavila da maltetira građane Beograda. Zato Gradski odbor SDS zahteva momentanu ostavku gradonačelnika Beograda Siniše Malog i načelnika Komunalne policije koji su direktno odgovorni za gušenje demokratije i Ustavom garantovanih prava na slobodu kretanja“, piše u saopštenju te stranke.

Incident je osudio i beogradski odbor Liberalno demokratske partije (LDP) koji je istakao da pripadnici Komunalne policije koji su učestvovali u ovom incidentu, kao i oni koji su im naredili da ovako postupe, moraju da odgovaraju i da budu sankcionisani u skladu sa zakonom.

“Opravdanje Komunalne policije da je novinarska ekipa „Istinomera“ dobila prekršajnu prijavu i grubo i uz primenu fizičke sile udaljena sa javnog mesta zbog toga što se navodno nalazila na „vidno obeleženom gradilištu“ u blizini restorana „Savanova“, u najmanju ruku je smešna i vređa inteligenciju svakog Beograđanina, pre svega zato što na tom mestu nema nikakvog obeleženog gradilišta”, navodi se u saopštenju LDP-a.

Redakcija Istinomera će iskoristiti sva pravna sredstva kako bi zaštitila svoja prava, a do sada smo osim pritužbe na rad Komunalnoj policiji, podneli pritužbe i zaštitniku građana Saši Jankoviću i poverenici za ravnopravnost Brankici Janković.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend