09. mar 2016.

Tasovac: Niti sam patrijarh, niti Musolini

ivantasovacMinistar kulture i informisanja kaže da nije sve savršeno počelo da funkcioniše u medijima kada je on postao ministar, ali mu je, kako naglašava, „dosta ovih koji kukumavče kako nikad nije bilo gore“

Gotovo da nema novinara koji s nevericom nije reagovao kada smo rekli da je ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac bez ikakvih problema i dvoumljenja pristao na intervju za Insajder.net, na temu medijskih sloboda. Utisak u javnosti je da ministar Tasovac o ovoj temi nerado govori.

Već na početku razgovora ističe da ne tvrdi da je sve savršeno počelo da funkcioniše u medijima kada je on postao ministar, ali mu je, kako kaže, „dosta ovih koji kukumavče kako nikad nije bilo gore“. Kaže da nije bezgrešan jer bi se u tom slučaju kandidovao za patrijarha, ali ni Benito Musolini, da može da se kaže da je propast počela od kada je on na čelu Ministarstva. Negira navode o cenzuri, a kao odliku demokratije navodi postojanje velike debate o stanju u medijima i o slobodi izražavanja.

MEHANIZAM FINANSIJSKOG PRITISKA

Prema izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije iz 2011, vlast je kontrolisala medije i tako što su marketinške agencije, čiji su vlasnici stranački funkcioneri, otkupljivale od medija reklamni prostor koji su potom prodavale pojedinačnim kupcima po daleko višim cenama. Mediji na ovakve aranžmane pristaju zbog nepovoljne finansijske situacije, pa prihvataju da dobiju manje novca avansno. Međutim, prema saznanjima Saveta, agencije su isplate koristile kao vid ucene i pritiska na medije. Prema izveštaju Saveta objavljenom 2015. godine, i ova vlast je nastavila da primenjuje glavne mehanizme pritisaka.

„Ako pogledamo količinu kritika koje je ovo ministarstvo istrpelo za vreme svog mandata, može se steći utisak, da su kuluturna i medijska scena bila dva potpuno savršeno uređena sistema, koja su funkcionisala na opšte zadovoljstvo i struke i građana. Da je to bilo tako sve do trenutka dok ja nisam postao ministar kulture i informisanja, odnosno da budem precizan dok ja nisam napustio filharmoniju, a Saša Mirković postao državni sekretar za informisanje i napustio B92“, kaže Tasovac.

Na pitanja o tome zašto se ne oglašava, uvek i dosledno, kada predstavnici vlasti i medija krše Zakon o javnom informisanju, Tasovac kaže da se oglašavao kada je procenio da će to doprineti smirivanju strasti.

S Tasovcem smo razgovarali i o finansijskim mehanizmima pritisaka vlasti na medije, kao i zahtevima koje mu je uputila inicijativa Novinari ne kleče. Tasovac kaže da je sve postalo performans kada su novinari okupljenu u toj inicijativi prvo poslali saopštenje da će mu dostaviti zahtev i tražiti sastanak, a onda su sa kamerama došli da mu zahtev i uruče.

„Ne vidim apsolutno nijedan jedini razlog da se sretnem sa njima s obzirom da razgovaram sa njihovim legitimnim predstavnicima, novinarskim udruženjima. U ovom trenutku imamo suviše ozbiljnih poslova da bismo bili delovi performansa“, rekao je Ivan Tasovac.

O zahtevima inicijative Novinari ne kleče, novinari Insajder.net baviće se detaljno narednih dana u rubrici Insajder u izgradnji „Rat za istinu?“. Novinari između ostalog traže da se istraže mehanizmi finansijskih pritisaka na medije, navodi o cenzuri, o praćenju novinara, spornim privatizacijama medija.

ĐILAS, ŠAPER, VESELINOVIĆ ODBILI INTERVJU ZA INSAJDER.NET

O finansijskim pritiscima na medije putem marketinških agencija za Insajder.net odbio je da govori Dragan Đilas, vlasnik Direct media i bivši funkcioner DS-a, uz obrazloženje da se povukao iz politike.  Srđan Šaper, nekadašnji član Predsedništva DS-a i vlasnik agencije McCann Erickson odbio je takođe razgovor za naš portal. Goran Veselinović, prema navodima medija funkcioner SNS-a i vlasnik agencije Right, odbio je snimanje. U telefonskom razgovoru, Veselinović je rekao da nije vlasnik firmi koje mu se pripisuju u javnosti, već samo jedne – agencije Right, koja se uopšte na bavi prodajom reklamnog prostora, već isključivo odnosima s javnošću.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend