18. apr 2015.

Teleprompter.rs kompletno obrisan sa servera!

Ovaj privremeni sajt na besplatnom WordPress hostingu napravljen je kako bismo mogli da objavljujemo detalje u vezi sa rušenjem i brisanjem sajta (sve dok i ovaj sajt možda ne obrišu).

NAJNOVIJE: Uspeli smo da pristupimo serverima i imali smo šta da zateknemo – ništa! Obrisane su sve baze podataka, obrisani su svi fajlovi, fotografije, tesktovi, mejl nalozi…

Evo kako trenutno izgledaju naši serveri i mejl serveri:

majl nalozi CUT
Obrisani svi mejl nalozi
obrisano baze CUT
Obrisane sve baze podataka

U kontaktu smo sa našom hosting kompanijom kako bismo saznali da postoji kopija sajta na nekom drugom serveru. Opširnije o tome kada budemo dobili detaljnije podatke.

Šta je sve hakovano i obrisano?

Šta je obrisano i hakovano:

– Domen “teleprompter.rs” preusmeren je na sajt http://www.komveterani.net. Reč je o sajtu Komisije za priznavanje i verifikaciju statusa veterana, invalida, pripdanika i interniranih OVK-a koja funkcioniše pri Vladi Kosova.

sajt kosovo

– Šira i korisničko ime na serverima su promenjeni. Teleprompter.rs je bio hostovan u SAD kod Bluehost hosting provajdera. (Uspeli smo da povratimo nalog.)

serveri 2

– Hakovan je centralni mejl nalog, zvanični mejl nalog urednika, privatni mejl nalog urednika. Svi ti mejlovi su obrisani.

serverimejl obisan

– Zatim su tri mejl naloga ugašena. Hakovan je i onesposobljen još jedan mejl koji je bio tajan i služio je za upravljanje sa DNS serverima domena.

– Sa zvaničnim mejl nalogom (teleprompter021@gmail.com, sa kojim je bio povezan mejl redakcija@teleprompter.rs), obisan je i naš zvanični Youtube kanal, kao i naš Adsense nalog preko kojeg smo zarađivali novac za održavanje sajta. Sa zvaničnim nalogom nestao je i program za praćenje posećenosti sajta – Google Analytics.

– Hakovan je i privatni Fejsbuk profil urednika. Promenjena je šifra, a sa naloga je obrisana zvanična Fejsbuk stranica Telepromptera sa oko 25.400 lajkova.

– Nijedan imejl nalog nismo uspeli da povratimo jer su promenjeni svi sigurnosni parametri (alternativna imejl adresa i broj telefona) pomoću kojih smo mogli da povratimo naloge. Kreirana je lažna imejl adres “daniloredzepovic34@gmail.com”. To je mejl adresa koja je zamenjena zvaničnom.

– Bio je hakovan i zvanični Twitter nalog Teleprompters @TeleprompterRS, ali smo taj nalog nekim čudom uspeli da povratimo.

Uništavanje Teleprompter.rs izvršeno je nakon što su na sajtu objavljene poverljive informacije o novom programu SNS botova (Fortress – Tvrđava) koji koriste za ostavljanje komentara na internet portalima.

Podsetimo da je Teleprompter.rs prošle godine objavio dva programa pomoću kojih su botovi ostavljali komentare – Valter i SkyNet. Nakon što su objavljeni programi, projekat “SkyNet” je propao i kreiran je novi program – “Fortress”.

Kako su nam javili izvori iz Internet tima SNS-a, zavladala je opšta panika i program “Fortress” je stopiran. Istog dana kada smo objavili informaciju da je SNS sazvao hitan sastanak Internet tima koji je za nedelju 19. aprila 2015. godine u 15 časova, sajtTelepromter.rs je hakovan, uništen i ugašen.

Hakerski napad je izršen u kasnim jutarnjim časovima, kao što to obično biva sa hakerskim napadima, jer je to vreme kada svi spavaju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend