07. nov 2014.

TI pisao njemačkom Ministarstvu spoljnjih poslova: „Klevetnička kampanja protiv Ćalović“

a634bbcf9f3291b7d62ee1dfcc650c66Nevladina organizacija Transparency International (TI) uputila je pismo njemačkom Ministarstvu spoljnjih poslova povodom medijskih napada na izvršnu direktoricu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanju Ćalović, saopšteno je iz MANS.

U pismu Transparencya se napad na Ćalović naziva događajem koji u Crnoj Gori ozbiljno zabrinjava njihovu kako ističu sestrinsku organizaciju – MANS .

„Po ko zna koji put se vodi klevetnička kampanja protiv direktorke Vanje Ćalović. Vlada ove događaje posmatra sa strane. Mi, stoga, tražimo Vašu podršku u zaštiti prostora civilnog društva putem iznošenja jasnog stava povodom ovih događaja. MANS igra važnu ulogu u jačanju civilnog društva u Crnoj Gori. U maju ove godine izborni posmatrači, koji su bili organizovani i obučeni od strane MANS, ustanovili su brojne nepravilnosti na izborima. Državna izborna komisija je zanemarila ovaj izvještaj. Najnovija kampanja protiv MANS podudara se s objavljivanjem izbornih izvještaja MANS. Naročito zabrinjava očigledna povezanost organizovanog kriminala i lokalnih donosioca odluka“, navedeno je u pismu.

U pismu se dodaje da je Transparency na međunarodnoj sjednici članstva održanoj 19.oktobra 2014.godine donio odluku o stvaranju više prilika za razvoj civilnog društva, tražeći od zemalja širom svijeta da zaštite prostor civilnog društva i omoguće njihovim predstavnicima da rade bez straha i zastrašivanja.

„Nadamo se da će Njemačka u tom smislu usmjeriti svoju pažnju ka Crnoj Gori. Hitnost i važnost za njemačke interese i vrijednosti je očigledna, posebno imajući u vidu da je Crna Gora u toku procesa pregovora o pristupanju u Evropsku uniju“, piše u pismu.

K-Monitor: Prljava kampanja protiv Ćalović

Mađarska organizacija K-Monitor ocijenila je da je protiv jedne od vodećih boraca protiv korupcije u Crnoj Gori pokrenuta je prljava kampanja u lokalnom tabloidu što je osuđeno i od strane Crnogorskog ombudsmana.

„Novina „Infomer“ koja je bliska vladi je objavila fotografije eksplicitne prirode tvrdeći da se na njima nalazi Vanja Ćalović, direktorica antikorupcijske NVO MANS. Fotografije kojima se diskredituje direktorica MANS su objavljenje na naslovnoj strani ove novi, a njihovo publikovanje je javno osudio crnogorski Parlament, Ombudsman, lokalne nevladine organizacije i drugi faktori u društvu, a sudskom odlukom je zabranjena distrbucija sadržaja kojim se krše osnovna ljudska prava. Ovo je drugi put u nekoliko mjeseci da protiv MANS-a kampnju pokreće novina Informer koja nerijetko targetira one koji kritikuju Vladu. Prva kampanja je lansirana nakon što je MANS otkrio brojne nepravilnosti, moguću političku korupciju i kupovinu glasova u nekoliko opština u kojima su u maju održani lokalni izbori“, navodi se u saopštenju.

Nedavni medijski napad je iniciran nakon posljednjeg izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore u EU integracijama. U njemu je Evropska komisija zahtijevala da nadležne institucije ispitaju sumnje u izborne neregularnosti koje je otkrio MANS.

Prljavu kampanju koja je pokrenuta protiv MANS-a je osudila i Američka ambasada u Crnoj Gori, Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori, OEBS i Savjet Evrope.

„Organizacija K-Monitor takođe osuđuje prljavu kampanju usmjerenu na izvršnu direktoricu MANS-a, Vanju Ćalović. Takva kampnja predstavlja ozbiljan korak unazad kada je u pitanju sloboda govora i poštovanje osnovnih ljudskih prava aktivista civilnog sektora. To ne ugrožava samo rad MANS-a, već i drugih nevladinih organizacija i aktivista koji se bave istraživanjem korupcije i organizovanog kriminala. Smatramo da je potrebno da u ovim slučajevima vlasti odmah preduzmu akcije i zaštite slobodu govora kroz stroge sankcije“, zaključuje se.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend