07. nov 2014.

UNS: Zabrinjava česta diskriminacija medija

covekUdruženje novinara Srbije (UNS) zabrinuto je zbog sve brojnijih slučajeva diskriminacije medija od strane lokalnih vlasti. UNS-u su se obratile kolege iz Smedreva, Lučana i Prijepolja koji navode da ne dobijaju pozive čelnika gradova i opština na događaje od javnog interesa. Oni dodaju da vlast u ovim mestima ne želi da odgovara na njihova pitanja i da ih šturo obaveštava o odlukama važnim za građane.

Kako za UNS navodi direktor produkcije portala Glas zapadne Srbije (www.glaszapadnesrbije.rs) Gvozden Nikolić, “predsednik privremenog organa opštine Lučani, privilegovanjem jednog medija, vrši otvorenu diskriminaciju velikog broja drugih koji izveštavaju sa područja Dragačeva i Moravičkog okruga“.

„Već nekoliko meseci ne možemo da dođemo ni do jedne informacije o radu opštine Lučani. Pozive za događaje ne dobijamo, a kada nosioce vlasti zovemo za izjavu, oni nam spuste slušalicu. Navode kako su sednice privremenog organa otvorene, a nikada ne dobijamo ni poziv niti obaveštenje da će sednica biti održana kako bismo mogli da prisustvujemo,“ rekao je Nikolić i dodao da je situacija ista i u Prijepolju „gde bez odobrenja predsednika opštine niko ne sme da daje izjave novinarima“.

Kako nam je rečeno u privremenom organu opštine Lučani, „novinari ne dobijaju pozive jer u opštini ne postoji osoba zadužana za odnose sa medijima“.

„Kada nam bude odobreno da imamo zaposlenog ko će se baviti medijima,stanje će biti bolje,“ navodi za UNS Jovan Kovačević, član privremenog organa opštine.

U Smederevu, gde, prema navodima tamošnjih novinara,gradonačelnica Jasna Avramović informacije o događajima važnim za javnost, ali i izjave o radu vlasti, ne želi da daje dopisnicima “Politike”, “Blica”, “Večernjih novosti” i “Informera”.

Kako za UNS navode smederevski dopisnici, juče je u Smederevu na otvaranju vrtića bio ministar rada Aleksandar Vulin, ali poziv za događaj nisu dobili dopisnici ova četiri medija, kao ni novinar agencije „Beta“.

UNS podseća da je više puta do sada upozoravao gradonačelnicu Smedereva na kršenje slobode javnog informisanja u ovom gradu.

U Smedervu je UNS-u rečeno da je „gradonačelnica otputovala, a u u skupštini grada nema nikoga ko bi mogao da razgovara sa medijima“.

UNS podseća da je više puta do sada upozoravao gradonačelnicu Smedereva na kršenje slobode javnog informisanja u ovom gradu.

UNS poziva nosioce javne vlasti da sa ovakvom praksom prekinu i da poštuju Zakon o javnom informisanju i medijima, po kojem se “sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja”.

Zakon propisuje i da je “zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu”.

UNS takođe podseća da je dužnost novinara, propisana Kodeksom novinaraSrbije, da od nosilaca javnih funkcija kontinuirano traže odgovore na pitanja od interesa za javnost, čak i kada oni odbijaju da na njih odgovore.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend