07. nov 2014.

Ima li cenzure u medijima? Burna sednica Odbora za kulturu

skupstina-srbije

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije ocenili su da u Srbiji vlada cenzura i da izvršna vlast guši slobodu medija, dok vladajuće stranke smatraju da slobode medija ima više nego ranije.

Poslanik opozicione Nove stranke Vladimir Pavićević rekao je na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i medije da izvršna vlast guši slobodu medija, a najviše i najteže premijer Srbije Aleksandar Vučić, direktnim pritiscima.

Kao primer direktnog pritiska Pavićević je naveo to što je Olja Bećković, autorka emisije „Utisak nedelje“, izjavila da ju je premijer posle jedne emisije zvao telefonom.

Pavićević je rekao da je to potvrdio i sam premijer na jednoj konferenciji za novinre rečima: „Pa šta, i ona je mene zvala!“.

Živković: Nema nikog ko ne vidi postojanje cenzure

Sa Pavićevićem se saglasio njegov stranački kolega i predsednik Nove stranke, Zoran Živković koji je ocenio da nema nikoga ko ne vidi postojanje cenzure medija.

„Ko danas u Srbiji ne vidi cenzuru taj ima problem sa percepcijom, ili je plaćen ili je zlo“, rekao je Živković.

Ko je oborio sajt Peščanika?

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov pitala je ministra Tasovca ko je oborio sajt Peščanika što je učinjeno pošto je na tom sajtu objavljena analiza u kojoj se tvrdi da je doktorat ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića plagijat.

Ona je ocenila da sistematski nestaju programi i emisije iz kojih dolazi kritičko mišljenje, i da je to bilo i u slučaju Peščanika, a da do sada javnost nije obaveštena o tome ko je oborio sajt.

Ivan Tasovac je odgovorio da on radi u Ministarstvu kulture i informisanja, a ne u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, i da je to adresa na koju treba da se obrati.

SNS: Postoje medijske slobode

Poslanik vladajuche SNS Saša Mirković je rekao da u bliskoj prošlosti na mnogim medijima nije moglo ništa da se čuje i ocenio da sada ne postoji teror nad medijima i novinarima.

„Siguran sam da postoje medijske slobode“, rekao je Mirković i kao dokaz podelio CD sa emisijama Televizije Best čiji je vlasnik, a u kojoj je gostovao predstavnik opozije

NUNS: Uvrede kad novinar postavi kritičko pitanje

Predsdnica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović je ocenila da je loše što je za opoziciju glavni problem ko ruši sajtove, a za SNS to što nema dovoljno Ištvana Kajića u „Politici“.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović ocenio je da je medijska scena opterećena cenzurom I gušenjem kritičke misli.

„Cenzura je kada premijer na konferenciji za novinare ne dobije ni jedno kritičko pitanje, a kada se ono i postavi, novinar dobija lične etikete i uvrede“, kazao je on.

Sednica Odbora je počela s pola sata kašnjenja, pošto članovi odbora nisu mogli da se dogovore o redosledu i trajanju izlaganja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend