07. nov 2014.

Gde cenzuru vidi vlast, a gde opozicija

sednicaUkidanje emisije „Utisak nedelje” bio je povod da Vesna Marjanović (DS) dva puta u oktobru pokuša da sazove sednicu Odbora za kulturu i informisanje o medijskim slobodama. Sednica će se održati tek danas, iz trećeg pokušaja, iako je Marjanovićeva predsednica ovog tela, jer su se poslanici SNS prethodna dva puta usprotivili njenoj nameri. Kao odgovor na opozicione tvrdnje o cenzuri, poslanici naprednjaka zatražili su da se cenzura analizira na primeru Ištvana Kaića, saradnika Instituta za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića. Naime, Kaić je od skupštine zatražio pomoć jer ni u „Politici” ni u „Danasu” nije uspeo da objavi tekst „Političke igre Olje Bećković”, a izneo je i svoje ogorčeno protivljenje akciji UNS-a pod nazivom „Vratite nam ’Utisak’”, jer je to, po njemu, „aktivno obmanjivanje javnosti”.

Ištvana Kaića, koji nije novinar, na današnju sednicu pozvala je Srpska napredna stranka jer je, kako kaže poslanik Vladimir Đukanović, ostavio značajan trag i pečat u javnosti svojim autorskim tekstovima, delom objavljenih u „Politici” i „Danasu”, listovima u kojim navodno trpi cenzuru. (U međuvremenu je Kaić prijavio i cenzuru koju je doživeo od agencije Fonet, koja je odbila da objavi njegovo pismo protesta protiv Zorana Živkovića, a u zaštitu porodice Aleksandra Vučića.)

Nakon što su prošle sedmice osujetili još jedan pokušaj sazivanja sednice Odbora za kulturu, optužujući Vesnu Marjanović da „pravi cirkus” od parlamenta, poslanici SNS su na današnju sednicu, osim Kaića, pozvali još tridesetak novinara.

Olja Bećković je već izjavila da neće doći na skup jer joj spisak zvanica ukazuje da će se sve pretvoriti u svojevrsni vašar.

– Neposredan povod za ovaj skup je tvrdnja predsednice Vesne Marjanović da vlast izbegava polemiku oko cenzure koja postoji samo u njenoj glavi. Pozvali smo sve novinare koji se žale pa neka iznesu svoje mišljenje, realne činjenice i probleme koje eventualno imaju – izjavio je Đukanović juče za naš list dodajući da će se boriti svim silama da protokol bude sveden na minimum i da medijski radnici dobiju reč.

Povodom Kaićevog pisma, Ljiljana Smajlović, glavna urednica lista „Politika” izjavila je da se nada da Srpska napredna stranka ima boljeg svedoka od Ištvana Kaića za tvrdnju da „Politika” cenzuriše i zabranjuje drugačija mišljenja.

– Gospodin Kaić je u našem listu u poslednjih sedam meseci objavio osam članaka sa više od stotinu hiljada slovnih znakova, i to uglavnom na negodovanje čitalačke publike, kako stručne tako i laičke. Redakcija se na ta negodovanja nije obazirala jer se „Politika” drži principa da javnost ima pravo da zna i za stavove koji ne pripadaju većinskom toku mišljenja i ne gode svima. To se zove pluralizam. Ali to što objavljujemo sva mišljenja ne znači da objavljujemo i svaki tekst koji stigne u redakciju. „Politika” nije list koji se uređuje pritiskom iz političke stranke, parlamenta ili nevladinog sektora. Lažne optužbe o cenzuri u „Politici” neće nas prisiliti da menjamo način rada – istakla je Ljiljana Smajlović.

Na sednicu Odbora SNS je pozvao i ministra kulture Ivana Tasovca, zaštitnika građana Sašu Jankovića, urednika „Pečata” Milorada Vučelića, urednika „Informera” Dragana Vučićević i urednika B 92 Verana Matića, vlasnika „Kurira” Aleksandra Rodića, urednik RTS-a Nenada Stefanovića, kao i predsednike novinarskih udruženja. Nasuprot njima, demokrate su na svoju listu pozvanih stavili 70 osoba: Olju Bećković, Jugoslava Ćosića, Aleksandra Timofejeva, Antonelu Rihu, Dragoljuba Žarkovića, Ljubicu Gojgić, Predraga Sarapu…

Olja Bećković je već izjavila da neće doći na skup jer joj spisak zvanica ukazuje da će se sve pretvoriti u svojevrsni vašar.

Da li će pozvani medijski radnici imati pravo na reč još se ne zna jer Vesna Marjanović, predsednica odbora, ističe da prednost imaju poslanici, ministar i predstavnici esnafskih udruženja.

Sutrašnjoj raspravi o medijskim slobodama prisustvovaće i Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a , koji ističe da u Srbiji trenutno ne postoji nijedan opozicioni medij, a vladaju cenzura i autocenzura.

– To što se maše „Tabloidom” Milovana Brkića kao argumentom za postojanje opozicionog lista nanosi više štete srpskom novinarstvu nego Aleksandru Vučiću, kaže Obradović, dodajući da su opozicioni mediji postojali čak i u vreme Miloševića.

Kritika vlasti može se čuti, kako kaže Obradović, u pojedinim medijima, ali te kritike nisu upućene premijeru Vučiću, već uglavnom njegovim saradnicima ili predsedniku Tomislavu Nikoliću.

Aktuelni premijer gostuje isključivo u televizijskim emisijama u kojima se ne suočava sa političkim neistomišljenicima niti odgovara na „nezgodna” pitanja. Poslednja put premijer je bio izložen neprijatnim pitanjima u „Utisku nedelje” – izjavio je Obradović juče za naš list ističući da aktuelna vlast nije jedini krivac za današnje stanje slobode medija. Prema njegovim rečima Vučić je zatekao ovakav način rada medija koji je „učinio brutalnijim nego što je bio”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend