13. jan 2016.

Treći prosvjed “Novinari ne kleče/Predsedniče Vlade, ko je ministar odbrane?” održan u više gradova Srbije

Novinari-ne-klece_novi_pazar“Izjava i ponašanje Bratislava Gašića je odraz moralne, seksističke, malograđanske nekulture kojoj nije mjesto u Srbiji”

Treći prosvjed pod nazivom “Novinari ne kleče/Predsedniče Vlade, ko je ministar odbrane?” održan je sinoć 12. siječnja o.g. ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu i u još trinaest gradova Srbije. U Beogradu se okupilo oko 300 ljudi, a na ulaz u zgradu Vlade Srbije postavljen je plakat sa siluetom novinarke iznad koga piše “jedna novinarka”, a novinari su nosili papire na kojima je pisalo “Folow me” i “Novinari ne kleče”, piše Radio-televizija Vojvodine RTV.

Medijski profesionalci okupili su se i ovaj put sa zahtjevom za smjenu ministra obrane Bratislava Gašića zbog seksističke izjave upućene novinarki televizije B92 Zlatiji Labović, o čemu je Fairpress već pisao. Suštinski cilj prosvjeda, prema riječima inicijatora, je obrana prava građana na informiranje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima nositelja državnih funkcija. Tom prilikom su novinari i ostali medijski djelatnici pročitali proglas inicijative „Novinari ne kleče“ u kojem je navedeno da se, pored smjene ministra obrane, traži i da se povodom navedene izjave oglasi i ministar kulture i informiranja Ivan Tasovac te povjerenica za ravnopravnost Brankica Janković. U proglasu stoji i poziv poltičarima i državnim dužnosnicima da se suzdrže od pritisaka i pokušaja utjecaja na uređivačku politiku, kao i da ubuduće budu otvoreni za novinarska pitanja i da na njih odgovaraju bez odlaganja, točno i iscrpno. Pozivaju se vlasnici, menadžeri i urednici medija da se odupru pritiscima i utjecajima, da od njih zaštite svoje zaposlene i da im omoguće minimum egzistencije i poštovanje zakonom predviđenih radnih prava.

Predsjednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Nedim Sejdinović osvrnuo se na jučerašnji prosvjed i na izjavu ministra Gašića, za koju kaže da je otvorila pitanje ugroženih medijskih sloboda i prava novinara u Srbiji:

Iako je osnovni cilj prosvjeda odlazak ministra Gašića s odgovorne funkcije, uz pitanje kako se uopće jedna takva osoba mogla naći na ovako značajnoj funkciji – skupovi su, s obzirom na strašan pritisak vlasti na novinare, prirodno dobili i šire značenje, prije svega s namjerom da se javnosti skrene položaj na političke pritiske i devastiranost profesije. U svemu ovome se vidi i želja jednog dijela profesije da se javno ogradi od katastrofalnih postupaka svojih kolega, koji su ne samo oruđe u rukama vlasti za vlastitu promociju, već često i oružje za borbu protiv kritičara vlasti i političkih protivnika. S obzirom na situaciju u društvu i medijima, moguće da ovaj prosvjed u budućnosti dobije i neke druge konotacije, nezavisno od želje organizatora.

Za komentar o seksističkoj izjavi upućenoj novinarki Labović, Fairpress je upitao Asocijaciju nezavisnih lokalnih medija “Lokal pres” u Srbiji, iz kojeg nam je odgovorila glavna tajnica Snežana Milošević:

Inicijativa koja u proteklih mjesec dana okuplja novinare i ljude iz civilnog sektora, a vezana je za izjavu aktualnog Ministra obrane Bratislava Gašića, predstavlja odgovor na uvredu koju je Ministar uputio na račun 51% populacije u Srbiji, na račun žena. U profesionalnom smislu radi se o nedopustivoj i neprimjerenoj izjavi jednog visokog dužnosnika Srbije, koji sve i da je tako mislio nije smio sebi dopustiti da se na taj način obraća građanki koja je samo stjecajem okolnosti i novinarka. Ili je baš činjenica da je to novinarka za Ministra obrane bila ”draž” zbog čega nije mogao obuzdati svoj neodgovorni i nedorasli način za ispoljavanje humora? Ako je bio dovoljno odvažan, moćan i hrabar da to izgovori, moralno bi bilo od njega kao Ministra očekivati i da snosi svoju odgovornost za vlastitu nepromišljenost i sam podnese ostavku.

Milošević smatra da je takva izjava i ponašanje ministra za svaku osudu te se osvrnula na obećanje premijera Vučića da će Gašić biti formalno smijenjen kada nađe odgovarajuće riješenje za tu funkciju:

U ljudskom smislu, za svaku osudu je takva izjava i ponašanje  građanina Bratislava Gašića jer je odraz moralne, seksističke, malograđanske nekulture kojoj nije mjesto u Srbiji koja teži europskim vrijednostima. Samim tim ni takvoj osobi nije mjesto na istaknutim pozicijama u Srbiji i  čvrsto vjerujemo da premijer Vućić to mora imati u vidu. Ako, ni zbog čega, onda zbog Srbije koja je u svim njegovim obraćanjima građanima uvijek na prvom mjestu… Što će u ovom slučaju biti opredjeljujući faktor, osobni ili interes Srbije ostaje da se vidi. Izostanak obećanih sankcija od strane premijera po ovom pitanju očigledno se zasniva na činjenici da se u Srbiji sve slabo pamti i brzo zaboravlja.

Nadalje, Milošević je istaknula probleme koji su prisutni u novinarskoj profesiji:

Novinarska  profesija u Srbiji  je godinama na minimumu svoje egzistencije i poštovanja. Novinari su dijelom istrošeni u prošlim borbama, uplašeni za svoju osobnu egzistenciju, a  djelom ”instruirani” jurišačkim pokušajima da u cilju ostvarivanja političkih poena zaborave na svaku čast i poštovanje profesije. Takva situacija na medijskoj sceni navodi premijera Vučića da ostavi po strani odluku o smjeni Gašića.

Prvi prosvjed “Novinari ne kleče/Smena Gašića” održan je u Beogradu 7. prosinca, a drugi “Novinari ne kleče/Predsedniče Vlade, održite obećanje”, 21. prosinca u 10 gradova Srbije. Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obećao je 7. prosinca o.g. da Gašić više neće biti ministar obrane, zbog seksističke izjave upućene novinarki Zlatiji Labović dan ranije te je izjavio novinarima 23.12. o. g. u Novom sadu da je Gašić već smijenjen, a da će formalno to biti urađeno kada nađe odgovarajuće rješenje za tu funkciju. Gašić i dalje obavlja dužnost ministra.

Podsjetimo, grupa novinara čekala je izjavu ministra obrane te su se u tom trenutku neki od novinara, među kojima i novinarka B92, čučnuli kako bi se maknuli iz kadra snimanja, nakon čega je Gašić uputio riječi „Volim novinarke koje lako kleknu“ novinarki Labović. Novinarske ekipe koje su bile prisutne zabilježile su spornu Gašićevu izjavu te se ona ubrzo pojavila na Youtube-u i proširila po društvenim mrežama, nakon čega su uslijedile burne reakcije institucija i javnosti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend