13. jan 2016.

Riha: Novinarima prećeno zbog protesta „Novinari ne kleče“

antonela-riha-n1Novinarka Antonela Riha rekla je, gostujući u Novom danu televizije N1, da je novinarima u pojedinim gradovima u Srbiji prećeno zbog učešća u protestu “Novinari ne kleče”

U Beogradu se u ponedeljak ispred Vlade Srbije okupilo oko 300 ljudi na protestu „Novinari ne kleče/predsedniče vlade, ko je ministar odbrane“ i zatražilo smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede upućene novinarki B92. Među njima je bila i novinarka Antonela Riha koja je gostujući u jutarnjem programu televizije N1, podsetila da je seksistički ispad Gašića glavni, ali ne i i jedini razlog protesta, jer se oni gomilaju iz dana u dan, navodeći kao primer jučerašnje obraćanje premijera Aleksandra Vučića novinarki RTS-a koja ga je samo “pristojno opomenula da se pristojno ponaša”.

Riha je ukazala i na to da novinari u pojedinim gradovima dobijaju pretnje zbog učestvovanja u protestu “Novinari ne kleče”. Novinari su, kako kaže, pozivani u policiju gde su im postavljana pitanja da li su protesti politički motivisani, prećeno im je otkazom, upozoravani su da ne izlaze na ulicu, a preporučivano im je da skup prijave po “nekakvom zakonu o urbanizmu, kao da se prijavljuje kiosk”.

Gošća Novog dana je ocenila i da je smešna argumentacija premijera Vučića da Gašić nije smenjen jer još nije pronađena adekvatna zamena. Ona smatra da je Gašićeva biografija takva da je uopšte neverovatno da je dospeo do te pozicije. Riha je podsetila da je Gašić na mestu ministra imao nekoliko dramatičnih incidenata, od kojih je najdramatičniji pad helikoptera u kojem je poginulo sedam osoba.

Ona, ipak, ne veruje da će se smenom Gašića promeniti odnos prema medijima, podsećajući pritom na nedavno gostovanje ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića u Dnevniku RTS-a, kada je rekao da će jedna novinarka narenih dana reći da je bila navodno praćenja, čime je, kako kaže Riha, na nezakonit način izašao na najgledaniju emisiju u zemlji da širi paniku. Pri tom je Stefanović, kako podseća gošća Novog dana, celu priču o praćenju novinara smestio u priču oko balističkih raketa u Hrvatskoj, čime se ponavlja retorika iz devedesetih godina o patriotama i izdanicima.

Komentarišući to što vlast deli novinare na “naše” i “njihove”, Riha je rekla da takva podela u principu postoji, odnosno da u Srbiji rade mediji i glasila. Glasila, kako kaže, ne služe za informisanje javnosti, nego za puku propagandu, i u njih svrstava TV Pink i tabloid “Informer”.

Na pitanje da li su mediji danas najveća opozicija vlasti, Riha je odgovorila da ne vidi sebe kao opoziciju, niti smatra da novinari treba da budu opozicija, već da prate događaje i ukazuju na probleme u zemlji, a problema je, kako kaže, mnogo.

Ona kaže da je izazivanje tenzija kroz afere, hapšenja, najave državnih udara i vanrednih izbora, način funkcionisanja aktuelne vlasti. Kada bi postojao „stresometar“, mi bismo bili pod stalnim stresom zbog vlasti, ocenila je Riha.

Gošća Novog dana podseća da je Srbija siromašna zemlja sa korumpiranim državnim aparatom i da javnost, ali i vlast treba time da se bave. Ona kaže da ne sumnja da vlast ima dobru nameru, ali da se suštinski ne vidi neka promena.

Riha je rekla i da ne vidi razlog za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, i da bi njih mogla da želi samo opozicija, ali da imajući u vidu u kakvom je ona stanju, možda bi i njima bilo bolje da se ne ide na glasanje. Opozicija bi, kako kaže, Vučića trebalo da “gađa” ekonomskim temama, ali ona to ne čini, već, kako primećuje Riha, vlastima upućuju uglavnom retoričke primedbe.

Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend